Kezdőlap Blog Majdnem kiestek az élvonalból, most a kupadöntőre készülnek

Majdnem kiestek az élvonalból, most a kupadöntőre készülnek

366
0

A Nantes tavaly a 18. kieső helyen zárta francia bajnokságot, és csak osztályozóval maradtak bent az első osztályban. Ekkor talán még a saját szurkolóik sem gondolták, hogy idén ilyen parádés szezont fut majd a csapat – a Nantes most minden várakozást felülmúl.

A tabellán jelenleg a hetedik (!) helyen állnak, egy ponttal megelőzve a Monacót és a Lyont, jobb gólkülönbségükkel pedig még a címvédő Lille-t is. Elég jó szériát futnak a napokban is: nemrég 3-1-re legyőzték a PSG-t, majd büntetőkkel kiejtették a Monacót a francia kupából – így 22 év után jutottak be ismét a fináléba a sorozatban, ahol a Nice lesz az ellenfél, akik szintén jó régen, már 25 éve, hogy legutóbb döntőt játszottak – tehát nem mindennapi párosítás jött össze.

Honnan lehet ismerős a Nantes edzője?

Kombouaré talán a vártnál is jobban teljesít idén a Nantes csapatával

A Nantes-ot jelenleg az 58 éves új-kaledóniai születésű francia menedzser, Antoine Kombouaré irányítja 2021 februárja óta. Talán kevesen emlékeznek rá, pedig ő volt a PSG menedzsere, amikor Nasser Al-Khelaifi megvásárolta a klubot. A katari üzletember egyik első dolga volt egy eladható sztáredzőt ültetni a padra, így Nasser érkezése után 3 hónappal a Párizs Carlo Ancelottit nevezte ki Kombouaré helyére. Hogy szakmailag mennyire volt indokolt a váltás, arról már csak halvány emlékfoszlányok élnek a köztudatban, de az tény, hogy a katari felvásárlást megelőző 15 évben (1996-2011) Kombouaré büszkélkedhetett a második legjobb pontátlaggal (1,66) a PSG kispadján (Vahid Halihodzic mögött: 1,69), pedig ebben az időszakban 10 menedzser is irányította a csapatot, de közülük Kombouaré ült a legtöbbször (134 meccs) a padon.

Na de térjünk vissza a jelenbe – íme 3 játékos, akire érdemes odafigyelni Kombouaré jelenlegi keretéből:

  • Randal Kolo Muani: A 23 éves francia csatár már 9 bajnoki gólnál jár – ez majdnem ugyanannyi, mint amit tavaly a teljes szezonban termelt. Ezzel jelenleg 10. a góllövőlistán, de az egész bajnokságban a 8. legjobb statisztikát tudhatja magáénak a “goals/shot” mutatóban: átlagosan 3,8 lövés kell neki egy gólhoz. Lövéseinek 54,3%-a talál kaput, az xG-mutatóját eddig 2,8-cal lőtte felül, ezek szintén kiemelkedő statisztikák Ligue 1 szinten. FRISSÍTÉS: A cikk megjelenése után pár órával a Frankfurt bejelentette, hogy ingyen szerződteti Kolo Muanit a nyáron.
  • Moses Simon: 7 gólpassza van a ligában, ennél csak Clauss, Payet, Messi és Mbappé büszkélkedhet több assziszttal. Assziszt/90 mutatóban szintén ligaelitnek számít 0,38-as átlagával. Szintén ötödik a rangsorban Messiék mögött xA-ban (5,9), illetve 50 kulcspassza a negyedik legtöbb a Ligue 1-ben. Ha az ellenfél tizenhatosán belülre kerül a Nantes, az szinte majdnem mindig Simon beadásainak köszönhető.
  • Pedro Chirivella: A Nantes középpályájának zökkenőmentes működéséért nagy részben a Liverpooltól igazolt spanyol középpályás felel. Presszingben, nyomásgyakorlásban kiemelkedő munkát végez, emellett nem volt olyan játékos a francia bajnokság mezőnyében, aki nála többször passzolta volna fel a labdát (164) a támadóharmadába (ebben a mutatóban a télen a Newcastle-be igazoló Guimarães volt mögötte a második helyen 150 passzal – a távozásával még egyértelműbb Chirivella dominanciája).
Így ünnepelték a Nantes drukkerei, hogy 22 év után ismét kupadöntőbe jutott a csapat

Mit mutatnak a számok csapatszinten?

A Nantes minden szempontból erőn felül teljesít idén: 28,27 várható gólra szereztek 34 találatot (+5,73), míg az xGA-t tekintve 33,98 helyett csak 29 gólt kaptak (-4,98). Ennek köszönhetően az xPTS tabellához képest (ahol csak 14. a Nantes) már 8,41 ponttal gyűjtöttek többet, mint amit a teljesítményük indokolt volna – ez a legnagyobb felülteljesítés az egész francia bajnokságban. Mindez azt is jelenti, hogy a csapat teljesítményét tekintve idén elég sokat nyom a latba a szerencsefaktor is, és hosszútávon nem biztos, hogy fenntartható ez a jó szereplés.

Ugyanakkor a bentmaradással idén már nem lesznek gondjai a Nantes-nak (sőt, harcban vannak az európai kupaindulásért), de a klub körül most minden szem leginkább a kupadöntőre szegeződik. Május 8-án a papíron esélyesebb Nice ellen igyekeznek majd elhódítani a klub első trófeáját a 2002-es ligakupa-cím óta…