Kezdőlap Blog Tényleg olyan rossz Messi a PSG-ben?

Tényleg olyan rossz Messi a PSG-ben?

8917
0

Döcögősen indult be Lionel Messi párizsi pályafutása, ami a gólszerzést illeti, a bajnokságban 15 meccs alatt még mindig csak két találatot jegyez. Éppen ez adja a vele szemben megfogalmazott kritikák alapját. Mi történt Messivel Párizsban?

A Barcelona egykori gólfelelőse idén másodhegedűs Kylian Mbappé mögött, aki már 22 gólnál tart minden sorozatot figyelembe véve, ami mellé 16 gólpasszt is kiosztott. Messi a BL-t is ideértve így is közvetlenül szerepet vállalt már 15 párizsi gólban (7 gól, 8 gólpassz) – ami már egy fokkal jobban fest, de még mindig messze elmarad korábbi számaihoz képest. Ugyanakkor egy játékost pusztán a meccs/gól átlagából megítélni felelőtlenség, még akkor is, ha elsősorban a gólokat várják tőle mind a szurkolók, mind a vezetőség. Éppen ezért most igyekszünk rétegeire bontani, és megfejteni azt, hogy miért szerez kevesebb gólt, illetve mi az ő hozzáadott értéke a PSG-hez (a marketing szempontokat mellőzve, kizárólag sportszakmai szempontok szerint).

Megváltozott körülmények

Hiába játszik a PSG hasonló formációban, mint Koeman tavalyi Barcelonája, az egyes posztokon egészen más stílusú játékosok veszik körbe Messit, mint amihez ő hozzászokott. Nyilván a kérdésnek nagyon fontos részét képezik olyan emberi tényezők, amik egyáltalán nem írhatóak le számokkal, mint például, hogy valakit hirtelen kiszakítanak abból a környezetből, amiben kisgyerekkora óta játszott, és bele kell szoknia egy egészen új rendszerbe. Arról sincs túl sok információ, hogy neki és a családjának mennyire sikerült beilleszkednie egy új országban, ami alapjaiban határozhatja meg egy ember mindennapjait.

Na de kanyarodjunk vissza a pályára, az olyan tényezőkhöz, amik a szemünk előtt zajlik: Messi hasonlóan próbál játszani, mint ahogy azt egész életében megszokhattuk tőle, de a körülmények megváltoztak. A legszembetűnőbb, hogy hiányoznak a támadásbeli támogató mechanizmusok. Hiányzik Jordi Alba. A Barcelona korábban elképesztő mennyiségű gólt szerezett abból a sémából, amit minden egyes meccsen láthattunk: Messi az ellenfél térfelének a közepéről beindítja Jordi Albát a védelem mögé, aki vagy élesen belőtte a büntetőpont környékére a labdát, ahol egy támadó befejezte az akciót, vagy magának a második hullámban a tizenhatos vonalán érkező Messinek készítette vissza azt, aki lendületből, kapásból lőhetett kapura.

Ilyen vagy ehhez hasonló játékelemek még nem alakultak ki a PSG-nél, és egyelőre nem is igazán látszanak körvonalazódni. A Párizs erejét jelenleg nem a taktikája adja, hanem a játékosai egyéni képességei: Neymar, Messi, Mbappé, Verratti vagy Hakimi villanásai/kreativitása.

Idáig elég szubjektív dolgokról beszéltünk, de lássuk, hogy mit mutatnak a számok:

Messi a támadások befejezését tekintve sokkal kevésbé kap fontos szerepet a Párizsban, mint tavaly a Barcelonában. A lenti statisztikák kizárólag a bajnokságokra (LaLiga, Ligue 1) értendőek:

Tavaly a Barcelona kaput eltaláló lövéseinek 37,28%-áért (!) Messi felet (228/85), míg a PSG-ben idén ez az arány drasztikusan lecsökkent nála – csak 13,22% (121/16).

Ez a statisztika is alátámasztja, hogy a befejezésekért inkább Mbappé felel, aki a PSG kaput eltaláló lövéseinek 26,44%-át vállalta idén magára (121/32) – ez pont kétszer annyi, mint Messi mutatója.

Hatékonyságban még nagyobb a különbség a francia támadó javára, akinek a kaput eltaláló lövéseinek 37,5%-ából születik gól (32/12), míg Messinél ez az arány csak 12,5% (16/2).

Eltolódott a hangsúly az előkészítésekre

Befejezésbeli visszaesését mezőnyjátékban bőven kompenzálja:

Messié az egész francia bajnokságban a legtöbb passz a boxon belülre (55), a legtöbb kiugratás (14), a legtöbb progresszív passz (144), valamint a legtöbb gólhoz vezető akció/90 perc (1,01), a legtöbb gólpassz/90 perc (0,62) és a legtöbb xA/90 (0,41).

Amíg tavaly főként a helyzetbe kerülésben jeleskedett, idén a helyzetek kialakítása és az előkészítés a fő feladata:

Hanyatló tendencia:

Ahogy arra Szabó Christophe, a francia futballközbeszéd hazai helytartója is rávilágított már korábban, az ún. attacking value (kb. egy komplex támadó minőségjelző index) mutatóban Messi magához képest még soha nem volt olyan rossz, mint idén.

Ez a statisztika négy elemből tevődik össze: mennyire veszélyes helyen kapja meg a labdát, milyen helyzetbe hozza a társait, milyen a passzjátéka, illetve milyen hatékonysággal nyeri meg a védők elleni 1v1 párharcokat.

Ez nem azt jelenti, hogy Messi ennyivel rosszabb játékos lett tavaly óta – sokkal inkább azt, hogy a PSG-ben még nem tudják igazán hatékonyan kihasználni az ő legnagyobb erényeit, amik a gyorsaságán és a védekező skilljein kívül nem sokat koptak az évek alatt. Kevesebbszer kerül helyzetbe, kevesebb lövést vállal, azoknál pedig sokszor balszerencsés (7 gól/10,7 xG), rengetegszer találja el valamelyik kapufát. Talán Mbappé esetleges nyári távozásával újra nagyobb szerep hárulhat majd a Párizsnál Messire is az elkövetkező néhány évben…

Előző cikkPrimeira Liga, Belenenses – Ferreira, 2022.02.25, 21:15
Következő cikkLaLiga, Atletico Madrid – Celta Vigo, 2022.02.26, 21:00