Kezdőlap Blog Ki a legjobb francia csapat idén? PSG? Nice? Marseille?

Ki a legjobb francia csapat idén? PSG? Nice? Marseille?

11410
0

A bajnokságban jelenleg ez a három csapat osztozik a dobogón: A PSG immár 13 ponttal vezet, a bajnoki címet már aligha engedik ki a kezeik közül. A második helyen a Marseille áll, köszönhetően a Nizza hétvégi botlásának – ez a két csapat idén fej-fej mellett üldözi a fővárosi óriást. Ősszel nem bírtak egymással, 1-1-et játszottak Gouiri és Payet góljaival, a meccs azonban inkább egy hatalmas tömegverekedésről maradt emlékezetes a szurkolók és a játékosok között. Tegnap a francia kupa negyeddöntőjében találkozott egymással a két együttes, ami a fentiek mellett azért is volt pikáns összecsapás, mert a Nice az előző körben büntetőkkel kiejtette a PSG-t – így ebben az előrehozott döntőben bárki is jutott tovább, az mindenképpen a trófea első számú esélyesévé lépett elő.

A stílusok csatája

A két edző a tegnapi negyeddöntőben eléggé eltérő módon adott hangot a véleményének a pálya szélén

A Nice kispadján maga a kimért elegancia, a higgadtság szobrának megihletője, Christophe Galtier. A francia mester valódi PSG-mumus lett az elmúlt két évben. Legutóbbi öt csörtéjéből a Párizs ellen csak egyetlen meccset veszített el (!!!), annak is már lassan egy éve. Azóta bajnoki címre vezette a Lille-t a PSG-vel szemben, idén pedig már nizzai edzőként pontot rabolt tőlük a bajnokságban, és ahogy fent már említettük, a kupában is továbbjutottak Messiék ellenében. A következő körben sem várt rájuk könnyebb ellenfél…

A másik oldalon a higgadt elegancia szöges ellentéte, a dél-amerikai esőerdők agresszív ragadozója, Jorge Sampaoli. Ezen a meccsen is kitett magáért az argentin tréner, akit már a harmadik percben külön fegyelmeznie kellett a játékvezetőnek – nem is tudta lehozni sárga lap nélkül az első félidőt. A legnagyobb csata mégsem a kispadok környékén, hanem a pályán zajlott. Lássuk mi történt a meccsen, amit a francia szövetségi kapitány, Didier Deschamps is a helyszínen tekintett meg…

Alapfelállások

A Marseille és a Nice kezdőcsapata

Mind a két csapat keretének összetételére jellemző, hogy vegyesen találunk fiatal tehetséget, akik előtt Európában is nagy jövő áll, illetve olyan futballistákat, akik a második esélyt próbálják megragadni, hogy újra felépítsék magukat. Ennek a két halmaznak van egy érdekes metszete is, amibe William Saliba és Justin Kluivert is beletartozik. Saliba mellett az Arsenalból szintén jól ismert Matteo Guendouzi is a pályán volt, Sead Kolasinac azonban a padról nézte végig a meccset. A Marseille 4-3-3-ban, a Nice a jól megszokott 4-4-2-ben kezdte a találkozót. Az első másodpercekben jól kirajzolódó felálláshoz a hazai pályán játszó Nice végig tartotta magát a meccs folyamán, a Marseille jellemzően inkább 4-1-5-ben építkezett az első félidőben.

Gyors gólváltás

A Marseille valósággal lerohanta ellenfelét, és egy igen furcsa góllal már a harmadik percben vezetést szereztek. Ehhez Marcin Bulka segítsége is kellett, aki a Nice második számú kapusa, és nem mellesleg a PSG kölcsönjátékosa (az előző körben kivédte Xavi Simons büntetőjét, amivel kiejtette a kupából anyaegyesületét). Bulka azonban ezen a meccsen többször is hajmeresztő dolgokat művelt, láthatóan nem értették meg egymást a védőkkel. Az OM vezető gólját is ő és Bard szerencsétlenkedte össze. 10 perc után azonban már 1-1 állt az eredményjelzőn, a csapat legjobb formában lévő játékosa, Amine Gouiri csinált bolondot a marseille-i védőkből.

Mindkét csapatnál előfordult, hogy 5 támadó játékossal fedték le a pálya hosszanti zónáit

Labdával öt támadóval építkezik a Marseille

A Marseille-nél ez megszokott, és elég gyakori elem: a két nyolcas, jelen esetben Gerson és Guendouzi egészen a támadósorig fellép a két félterületben. A Nizzánál ritkábban, de szintén láthatunk hasonlót: itt a két szélső középpályás, Khéphren Thuram és Justin Kluivert lép fel a két csatár mellé, valamint a balhátvéd, Melvin Bard segíti még a támadásokat, és a csapat széltében való elnyújtását (a lenti képen látható módon).

A Nice-nél is előfordult az öt támadóval való építkezés

A Nice legnagyobb fegyvere a két szél eltérő módon való alkalmazása volt. A bal oldalon Gouiri, Bard és Thuram helycseréri és háromszögelései okoztak zavart, a jobb oldalon pedig Kluivert, mint egyszemélyes hadsereg rohamozott: nem esett nehezére egy az egyben megverni a védőit.

Kluivert első villanása

Justin Kluivert fejes gólja

Fél órányi játék után már a Nice volt előnyben, miután Delort beadását Kluivert négy Marseille-védő gyűrűjében teljesen zavartalanul fejelhette Pau Lopez kapujába a tizenegyespontról. Az első félidőben már nem változott az eredmény, de a meccs még korántsem dőlt el…

A csere, ami kibillentette a mérkőzést az addigi medréből

Sampaoli egy gólos hátrányban a szünetben cserére szánta el magát. Lejött a pályáról a jobb oldali középhátvéd, Leonardo Balerdi, a helyére pedig a télen igazolt kongói középcsatár, Cédric Bakambu állt be. Bakambu első Marseille-mezben lejátszott meccsén már 2 perc után eredményes volt, és itt is azonnal érezhető volt a hatása (elöl és hátul is, de erről majd később). Több veszélyes gólhelyzete is volt – talán az egész csapatból ő jelentette a legnagyobb veszélyt a Nice kapujára (Bulkán és Bardon kívül persze) – nem sokkal a szünet után pedig gólt is szerzett, amit végül les miatt érvénytelenítettek. De Bakambu jelenléte intő jel volt a Nizza számára.

A Marseille felállása így a második félidőre 3-2-5-re módosult:

A második félidőben három védős felállásra váltott a Marseille

Bakambu pályára küldése szükséges, de kockázatos lépés volt. Hátul jobban kinyílt a csapat, megnőtt a terület a csapatrészek között. Bakambu lesgólja utána szinte azonnal jött a hidegzuhany: Justin Kluivert hatalmas gólt lőtt a boxon kívülről.

Innentől kezdve már nem sokáig maradt nyílt a meccs, Kluivert (akinek szinte minden beadása, illetve pontrúgása gólveszéllyel kecsegtetett) a két gólja után egy assisztot is kiosztott – Andy Delort-nak. Nem volt több kérdés: Kluivert ma egymaga jelentette a különbséget a két csapat között.

Kluivert szó szerint szárnyalt a Marseille ellen

Kluivert le, Brahimi be

Billal Brahimi is okozott kellemetlen perceket a védőinek

4-1-es vezetésnél a 82. percben a pályára lépett a Nice egyik téli szerzeménye, Billal Brahimi. A 21 éves francia szélső megfordult korábban a Middlesbrough és a Reims akadémiáján is, a Nice a télen 7 millió eurót fizetett érte az Angers csapatának. Abban a kb. 10 percben, amíg a pályán volt, tökéletesen helyettesítette Kluivertet. Úgy vett le 3-4 védőt a cseleivel, mintha a világ legtermészetesebb dolga volna. Viszont amíg a holland sokszor az alapvonal felé cselezett, Brahimi többször is a felezővonal és az oldalvonal találkozásánál vette fel a labdát, onnan indult meg lendületből, és egy keresztbemozgással a távolabbi félterület felé kezdte el becselezni magát – már a tizenhatos vonalának előterében. Ezt nevezhetjük röviden Messi-útvonalnak is:

Brahimi lehet a jövő egyik húzóembere Nizzában

Egyenes út a döntőbe?

Habár sokáig nyílt volt a meccs, a Nice végül magabiztosan nyerte meg a találkozót. Az elődöntőt sem szabad félvállról venni, ugyanakkor a PSG és a Marseille után egy jóval kellemesebb ellenfél vár a nizzaiakra, méghozzá a negyedosztályú Versailles személyében. Innen kötelező lenne bemasírozni a döntőbe, ahol a Monaco – Nantes/Bastia meccs győztese lehet az ellenfél. A Nice-nek idén minden esélye megvan rá, hogy 1997 után újra trófeát nyerjenek.

Hogy a címben feltett költői kérdés se maradjon nyitva… a PSG valószínűleg nagy fölénnyel lesz bajnok, de ezt kevésbé köszönheti a jól kidolgozott taktikájának, mintsem a világsztárok egyéni villanásainak. Furcsa módon ahhoz, hogy Pochettino a legerősebb kezdő tizenegyét küldje a pályára, folyamatosan kompromisszumok megkötésére kényszerül, ami a játékot illeti. A francia bajnokság viszont jóval sokszínűbb annál, minthogy egycsapatos “farmerligának” csúfolják. A tegnapi negyeddöntő is megmutatta, ha szerényebb játékosállománnyal is, de nagyon jól összerakott, progresszíven gondolkodó csapatok sorakoznak a Párizs mögött, hogy felvegyék velük a versenyt. Ezt mi sem támasztja alá jobban, mint a Lille tavalyi bajnoki címe…

Előző cikkCopa del Rey, Athletic Bilbao – Valencia, 2022.02.10, 21:30
Következő cikkEerste Divisie, Graafschap – Dordrecht, 2022.02.11, 20:00