Kezdőlap Blog A France Football 62 év után vette észre, hogy a futballt nem...

A France Football 62 év után vette észre, hogy a futballt nem csak férfiak játsszák

18466
0

Meglepő lehet, de Alexia Putellas mindössze a harmadik női labdarúgó, aki megkaphatta a sportág legrangosabb egyéni elismerését, az Aranylabdát. Spoiler: ez a cikk többek között a tegnapi Aranylabda-gáláról szól, de nem lesz benne szó sem Messiről, sem Lewandowskiról, úgyhogy aki ezért jött, az ne olvasson tovább… Az adott év legjobb teljesítményt nyújtó labdarúgójának járó díjat az 1946 óta működő párizsi székhelyű France Football magazin adja át már a kezdetek – vagyis a díj 1956-os alapítása óta. A magazin nagyon hosszú ideig viszont kizárólag a férfi labdarúgókat díjazta.

De mióta is létezik női labdarúgás?

A férfiaknál 1857-ben alakult meg az első hivatalos futballklub, a Sheffield Club, az első hivatalos nemzetközi meccset pedig 1872-ben játszotta Anglia és Skócia (0:0). Ehhez képest a női szakág nem sokkal marad le, hiszen az első hivatalos női futballmeccset már 1895-ben lejátszották Glasgow-ban, ahol “North” és “South” csapatai mérkőztek meg (7:1). Csak viszonyításképp: ekkor az egész világon még csak egyetlen egy országban, Új-Zélandon volt a nőknek általános választójoga. Az első nemzetközi meccsre 1920-ban került sor, amikor a prestoni Dick Kerr’s Ladies 2-0-ra legyőzte Franciaországot – méghozzá 25 ezer néző előtt.

A Dick Kerr’s Ladies csapata 1921-ben

Hiába nyúlnak vissza a női futball hagyományai ilyen régre, mégsem fejlődött a sportág olyan ütemben, mint a férfiaknál – sőt…

Az angol labdarúgó-szövetség, az FA 1921-ben egyenesen betiltotta a női labdarúgást, mondván a nők alkalmatlanok erre a sportra, a női futballt pedig nem szabad népszerűsíteni. Egyes pletykák szerint a döntés hátterében szimpla irigység állt, hiszen a hölgyek meccsei kezdtek népszerűbbé válni, mint a férfiaké – az 1920-as Dick Kerr’s Ladies – St. Helen’s Ladies (4:0) meccset például 53 ezer (!) néző tekintette meg a helyszínen. Angliában 50 éven keresztül tilos volt profi szinten futballozni a nőknek, a tilalmat ugyanis csak 1971-ben oldotta fel az FA, a kirekesztésért pedig csak 2008-ban, 87 évvel később kértek bocsánatot a nőktől.

A női futball felzárkóztatása

Marta, 5× Év játékosa díj-nyertes

1991-ben indult fejlődésnek a női futball általános elfogadottsága, ugyanis ebben az évben a FIFA (Nemzetközi Labdarúgó-szövetség) első alkalommal megrendezte a női világbajnokságot. A kínai tornán az Egyesült Államok a döntőben 2-1-re legyőzte Norvégiát. Az első női VB-ig a férfiak már túl voltak 14 különböző világbajnokság megrendezésén (náluk 1930 óta kerül megrendezésre a torna). A FIFA ugyanebben az évben megalapította az “Év játékosa díjat”, de arra újabb 10 évet kellett várni, hogy egy női labdarúgónak is odaítéljék az elismerést (igaz, még így is előbb kapcsoltak, mint a France Football). 2001-ben a Washington Freedom játékosa, az amerikai Mia Hamm lett az első díjazott. A díjat azóta sokan a brazil Martával azonosítják, aki 2006 és 2010 között zsinórban 5 alkalommal lett a világ legjobbja. Érdekesség: az 1993 óta évről évre megjelenő, szintén FIFA névre keresztelt szimulációs játékban egészen a 2016-os szériáig kellett várni, hogy a játékosok női csapatot is irányíthassanak a virtuális futballpályákon.

Az USA és a női foci

A mai napig talán az Egyesült Államok az egyetlen olyan ország, ahol a női labdarúgás népszerűbb, mint a férfiak bajnoksága. Az USA női válogatottja 1991 után 1999-ben, 2015-ben, illetve 2019-ben is világbajnok lett, Mia Hamm (2001, 2002) mellett pedig Abby Wambach (2012), Carli Lloyd (2015), és Megan Rapinoe (2019) is Amerikát képviselve lett az év játékosa. A női labdarúgás népszerűségét a térségben alátámasztja az is, hogy a 2015-ös kanadai női VB-döntő (Egyesült Államok – Japán, 5:2) volt az USA történetének legnézettebb futball-mérkőzése: A Foxon 25,4 millióan követték élőben az eseményt – ennyien soha nem voltak kíváncsiak egyetlen férfi futball (labdarúgás) meccsre sem az országban.

Az Egyesült Államok “legnézettebb” labdarúgó csapata, a 2015-ös világbajnok női válogatott

Női Aranylabda

Ahogy a felvezetésben már volt róla szó, a France Football 1956 óta ítéli oda az Aranylabdát az év legjobb férfi labdarúgójának, de az egészen sokkoló, hogy a nők csak 2018 (!!!) óta kaphatják meg ezt az elismerést – vagyis 62 év telt el az első férfi (Stanley Matthews), és az első női (Ada Hegerberg) játékos díjazása között.

Idén a Barcelona 27 éves spanyol középpályása, Alexia Putellas kapta a díjat

Míg a férfiaknál a Barça amolyan identitás-válságba került, női csapatuk, a Barça Femení 1988 óta íródó történelme legszebb korszakát éli. 2019-ben első spanyol csapatként jutottak be a budapesti BL-döntőbe – akkor még 4:1-re veszítettek a Lyon ellen, ám 2021-ben Göteborgban már összejött az első Bajnokok Ligája-trófea a Chelsea-vel szemben (4:0). A Barcelona Femení ráadásul triplázott, hiszen a BL-győzelem mellett a Copa de la Reina (a Copa del Rey női megfelelője) és a spanyol bajnoki cím is az övék lett.

A Barcelonát ezúttal többségében nők képviselték az Aranylabda-gálán. (Balról jobbra: Irene Paredes, Lieke Martens, Alexia Putellas, Pedri González, Jennifer Hermoso és Sandra Paños)

A Barcelona csapatkapitánya, Putellas igazi vezére volt a csapatnak, a vizsgált időszakban ugyanis 31 meccsen lépett pályára (amiből a Barça 30-at megnyert), ezeken pedig 41 gólban vállalt szerepet közvetlenül (22 gól+19 gólpassz). Egész Európában nem volt nála gólerősebb középpályás a mezőnyben. A Barça Femeníből összesen 5 játékos volt jelölt a díjra – Putellas mellett még Sandra Paños, Lieke Martens, Irene Paredes és Jennifer Hermoso is esélyes volt – utóbbi második lett a szavazáson, míg a harmadik helyet a Chelsea ausztrál támadója, Sam Kerr szerezte meg.

Még mindig óriási szakadék tátong a férfi és a női labdarúgás népszerűsége/megítélése/elfogadottsága között, de bízunk benne, hogy ez a szakadék szép lassan egyre kisebb lesz a közeljövőben.

Előző cikkCampeonato Brasileiro, Cuiaba – Palmeiras, 2021.12.01, 02:00
Következő cikkA nap legfontosabb hiányzói 2021.12.01.