Kezdőlap Blog Ismét Cancelo volt a kulcsember – simán nyerte a City a manchesteri...

Ismét Cancelo volt a kulcsember – simán nyerte a City a manchesteri derbit

17914
0

A papírformának megfelelően alakult a Manchester United és a Manchester City mérkőzése: Guardiola csapata nagyon magabiztosan nyert, Solskjaer-ék szinte egy pillanatig sem tudtak érvényesülni. Újabban óriási kulcsszerep hárul Cancelóra a City-nél, lényegében a mai találkozót is az ő kulcsmozzanatai döntötték el. Lássuk részletesen, hogy mi is történt a pályán!

Kezdőcsapatok

A két csapat kezdő tizenegye

Érdekes volt rápillantani a meccs előtt mind a kezdőcsapatokra, mind a kispadokra. A City rekordigazolása, az eddig szinte kirobbanthatatlan Grealish ezúttal a kispadra került, amit Guardiola azzal magyarázott, hogy a bal szélen egy ballábas (Foden), a jobb szélen pedig egy jobblábas (Gabriel Jesus) szélsővel képzelte el a mai csapatát. Grealish mellett olyan nevek ültek még a padon, mint Sterling, Mahrez, a túloldalon pedig Rashford és Sancho sem kapott lehetőséget kezdőként – ennek szintén taktikai oka volt…

5-3-2-ben felálló United

A Manchester United felállása az első félidőben

A Liverpool elleni megsemmisítő 5-0-ás vereség óta 5 védővel játszik a Manchester United – emiatt van hely csupán két támadónak a kezdőben, ez pedig ma Greenwood és Ronaldo voltak. Varane sérülése miatt adta volna magát, hogy McTominay húzódjon vissza a védelembe, ahogy azt a skót válogatottban is láthattuk tőle, de Solskjaer inkább azt az Eric Bailly-t nevezte a kezdőbe, aki már lassan fél éve egyetlen bajnoki percet sem (!) játszott. Nem is a mai volt Bailly élete legjobb meccse: a 7. percben az ő öngóljával szerzett vezetést a Manchester City, a második félidőre pedig már nem is jött ki – Sancho váltotta őt.

Labdával 2-3-5, labda nélkül 4-4-2

A Manchester City labda elleni játéka

Idén már megszokottá vált, hogy a City 2-3-5-ben támad, védekezéskor pedig egy nagyon kompakt 4-4-2-t láthattunk tőlük. Igaz, utóbbira nem sokszor volt példa, hiszen a meccs nagy részében a United térfelén zajlott a játék:

Bal oldalt a United, jobb oldalt a City hőtérképe

A City továbbá szinte minden statisztikai mutatóban toronymagasan a rivális fölé tudott kerekedni:

  • xG: 0,78 – 2,02
  • labdabirtoklás: 32,6% – 67,4%
  • összes passz: 400 – 832
  • passzpontosság: 82% – 92%
  • kulcspasszok: 3 – 13
  • kapura lövések: 5 – 16
  • kaput eltaláló lövések: 1 – 5

Azzal, hogy a United gyakorlatilag 8 emberrel védekezett, a City pedig 7 emberrel támadott, törvényszerűen a United kapuja elé koncentrálódott a játék – ahogy mondani szokás felbillent a pálya – a hazaiaknak egy szimpla labdakihozatal is hatalmas problémákat okozott. A statisztika olykor csalóka, ugyanis ha megnézzük, hogy a két csapat hányszor passzolt a saját védőharmadában, szinte egyforma adatot látunk (131 vs 129), viszont az ellenfél támadóharmadában adott passzok számát tekintve már óriási a különbség: 83 – 288.

Cancelo az új csodafegyver

Joao Cancelo elképesztő formában futballozik

Ahogy már volt róla szó, a City labdával 2-3-5-ben futballozik, ennek értelmében Joao Cancelo nem egy klasszikus balhátvéd szerepet tölt be. Sokat húzódik a pálya közepe felé, ahol kvázi egy 8-as pozíciót vesz fel, és nagy szerepet vállal a támadások szervezésében. Guardiola tudatosan épít az ő beadásaira és mélységi indításaira.

A PL-ben idén Cancelo nevéhez fűződik a City-ben a legtöbb passz (863), a legtöbb eljuttatott labda a támadóharmadba (126), a legtöbb passz a támadóharmadban (321), a legtöbb passz a tizenhatoson belülre (69), a legtöbb megnyert párharc (61), a legtöbb megnyert fejpárbaj (21), a legtöbb szerelés (23), a legtöbb közbelépés (21), de még a legtöbb lövés (26) is.

Cancelo elképesztő hetet zárt, hiszen a hétközi Brugge elleni BL-meccsen 3 (!) gólpasszt is kiosztott, ráadásul a mai derbin is az ő beadásából született mind a két gól.

Ha Cancelo indításra lendíti a lábát, két City támadó azonnal lendületből megindul a kapu felé:

Fojtogató presszing

A City labdakihozatalai szinte semmilyen ellenállásba nem ütköztek, a United viszont az egész meccsen szenvedett a letámadástól. A következő kiragadott kép néhány pillanattal az első gól megszületése előtt készült, ahol Bruno Fernandes teljesen tanácstalan – amint megkapja a labdát, rögtön piócaként tapadnak rá a City-játékosok, és minden passzsávot lezárnak. Az egyetlen megoldás a visszapassz, amiből csak egy vaktában előrevágott labda lett – és amit persze a City tudott begyűjteni. Néhány másodperccel később már a United kapujában pihent a labda.

Agresszív City-presszing

Solskjaer formációváltása

2-0-ás hátrányban Solskjaer a szünetben Sanchót küldte a pályára Bailly helyett, ezzel a United visszaállt a klasszikusnak mondható 4-2-3-1-es hadrendbe. A norvég mester azt remélte, hogy ettől offenzívabb lesz a csapat, de a valóság az, hogy még annyira sem működött a játék, mint az első félidőben. Míg az első játékrészben 3-szor lőttek kapura 0,73 xG-értékben, addig a második félidőben Sanchóval és Rashforddal a fedélzeten már csak 2 lövésre és 0,05 (!) xG-re futotta. A City félgőzzel is megőrizte 2-0-ás előnyét a meccs végéig.

A Manchester City továbbra is bajnokesélyes formában futballozik, a United viszont nagyon úgy fest, hogy elérte a saját plafonját, és nem tud mit kihozni a saját játékoskeretéből.

Előző cikkPrimeira Liga, Guimaraes – Moreirense, 2021.11.06, 21:30
Következő cikkLigue 1, Olympique de Marseille – Metz, 2021.11.07, 13:00