Kezdőlap Ingyenes elemzések Európa Bajnokság, Anglia – Németország, 2021.06.29. – 18:00

Európa Bajnokság, Anglia – Németország, 2021.06.29. – 18:00

3075
0

ANGLIA- NÉMETORSZÁG

2021.06.29. – 18:00, Európa Bajnokság, Nyolcaddöntő
 

MÉRKŐZÉS INFORMÁCIÓK

Helyszín:Mivel az Egyesült Királyság az egyik rendezője az Európa Bajnokságnak, így ezt a mérkőzést a londoni Wembley Stadionban rendezik meg, amely alapjáraton 90 000 néző befogadására alkalmas. A járványhelyzet okán, egyelőre maximum 21 500 szurkoló nézheti majd a helyszínen a mérkőzést.
Távolság:Az angolok az idei összes EB-meccsüket a Wembley-ben játszották, így nekik nem kellett az utazással bajlódni.

A németek viszont legutóbb szintén hazai pályán, München városában léptek pályára, ahonnan légvonalban 920 km-t kellett utazni a mai mérkőzés helyszínéig. Ez az út repülővel körülbelül 1 óra 45 percet vett igénybe. Igaz, hogy már pár napja a helyszínen tartózkodnak.
Várható időjárás:Az ütközet idején, London területén 17°C körül alakul a várható hőmérséklet. A meteorológiai előrejelzések szerint 70%-os páratartalomra, gyengén szeles és felhős, záporos időre lehet számítani.
Játékvezető:
Danny Makkelie indítja útnak a labdát ezen a találkozón. A szóban forgó holland bíró eddig ebben a szezonban összesen 44 meccsen fújta a sípot. Ezeken 161 sárga (3.7/meccs) és 9 piros lapot (0.21/meccs) osztott ki, továbbá még 25 büntetőt (0.57/meccs) is befújt.

Válogatott csapatok számára ez idáig 27 mérkőzést vezetett. Ezalatt 88 alkalommal folyamodott sárga lapos szankcióhoz (3.3/meccs), 9 esetben állított ki játékost (0.33/meccs), valamint 4-szer mutatott a tizenegyes pontra (0.15/meccs).

Az adott 38 éves szakember szigorát eddig három alkalommal tapasztalhatták meg az angolok. Ebből 1 barátságos mérkőzést – Ausztrália ellen (2016) – megnyertek, 2 tétmeccset – Spanyolország és Belgium ellen (2018, 2020) – pedig elveszítettek. Az adott 3 találkozó alatt Makkelie összesen 9 sárga lapos figyelmeztetést produkált.

A németek az adott willemstadi születésű bíró felügyeletében mindössze 2 mérkőzést játszottak. 2015-ben egy felkészülési meccsen ugyan kikaptak az USA ellen (1:2), viszont 2017-ben a VB-selejtező keretein belül megverték az Egyesült Királyságban Észak-Írországot (3:1). A két összecsapás alatt a holland szakember mindössze 2 sárga lapot osztott ki, ráadásul a Nationalelf játékosait semmilyen szankció nem érte.
Közvetítés:M4 Sport | felvezető: 17:15 | kezdő sípszó: 18:00
Egymás elleni eredmények:A két nemzet fiai ma fognak a 33. alkalommal összecsapni, egy profi futballmérkőzés keretein belül. Az örökmérleg igen kiegyensúlyozott: 13 angol siker, csakugyan 13 német diadal, valamint 6 döntetlen.

► Korábban kétszer csaptak össze az Európa Bajnokság keretein belül. Az egyik ütközet 1996-ban volt, ahol a régi Wembley gyepén léptek pályára. Akkor az elődöntőben vívtak meg, amit tizenegyes párbajban veszítettek el az angolok, méghozzá a jelenlegi szövetségi kapitány, Gareth Southgate kimaradt büntetője miatt. Ezt követte a 2000-es torna, amikor is visszavágtak Háromoroszlánosok, és – a csoportkörben – 1:0-ra győztek.

Anglia csak 1 mérkőzést nyert meg (20%) az előző 5 Németország elleni találkozójából (2010-2017) – 3 alkalommal vereséget szenvedtek a Háromoroszlánosok.

Tétmérkőzésen legutóbb a 2010-es Világ Bajnokságon, a legjobb 16 között csaptak össze, ahol a Nationalelf fölényes, 4:1-es sikert aratott. A német keretben már akkor ott volt Toni Kroos, Manuel Neuer és Thomas Müller – utóbbi kettő kezdett is, sőt Müller két gólt is lőtt.

ÖSSZEÁLLÍTÁSOK

KEZDŐCSAPAT

ANGLIA

NÉMETORSZÁG

HIÁNYZÓ JÁTÉKOSOK

ANGLIA

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
     
Dean HendersonKapus100
A statisztikák a válogatott mezben elért eredményeket mutatják.

NÉMETORSZÁG

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
     
Lukas KlostermannVédő1303
A statisztikák a válogatott mezben elért eredményeket mutatják.

KÉRDÉSES JÁTÉKOSOK

ANGLIA

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
     
Ben ChilwellVédő1405
Mason MountKözéppályás1842
A statisztikák a válogatott mezben elért eredményeket mutatják.

NÉMETORSZÁG

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
     
Antonio RüdigerVédő4413
Robin GosensVédő1024
Ilkay GündoganKözéppályás49116
A statisztikák a válogatott mezben elért eredményeket mutatják.

VISSZATÉRŐ JÁTÉKOSOK

ANGLIA

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
     

NÉMETORSZÁG

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
     
Jonas HofmannTámadó300
A statisztikák a válogatott mezben elért eredményeket mutatják.

HASZNOS INFORMÁCIÓK

CSAPAT HÍREK

ANGLIA

– Az angolok kerete igencsak bő, és minőségi, így egy pár sérülés elméletileg nem okozhatna gondot Gareth Southgate szövetségi kapitány számára. Az viszont már igen problémás, hogy a meglévő választékból gyakran furcsa döntéseket hoz a szakvezető, amit a szigetországi média és közvélemény nem rest kritizálni.
Ben Chilwell (14/0/5) és Mason Mount (18/4/2) 10 napos karanténja lejárt, így elméletileg ma már mindketten pályára léphetnek. Gyakorlatilag azonban egyelőre kérdéses, hogy tíz nap kényszerpinő, és csapatszintű edzés hiánya után Southgate beveti-e őket. Közülük egyébként csak a középpályás Mount az alapember, a balhátvéd Chilwell eddig inkább kiegészítő játékos volt.
– A legutóbbi mérkőzésén a Háromoroszlánosok nehézkesen ugyan, de 1:0-ra megverték Csehország válogatottját. Ezzel tükör simán jutottak túl a csoportjukon.
Nick Pope már eleve sem tudott sérülés miatt csatlakozni a kerethez, míg Dean Henderson csípő problémák miatt idő előtt távozott – utóbbit Aaron Ramsdale pótolta. Így az első számú hálóőr Jordan Pickford fogja őrizni a gólvonalat. Az Everton 27 éves kapusa a válogatott mezt eddig 34 alkalommal ölthette magára, ami alatt 27 gólt kapott be, viszont 17 meccsen tökéletesen őrködött. Mind a három Európa bajnoki találkozón ő szerepelt a kapu előtt, és ezalatt gólt nem kapott be, igaz ehhez elegendő volt 4 védést bemutatnia.
– A keret legeredményesebb játékosa Harry Kane, aki eddig a címeres mezben 34 gólt lőtt 4417 játékperc alatt. A csapatkapitányi karszalag első számú birtokosa össze kell szednie magát, ugyanis a csoportkör alatti 3 meccsen igen vérszegény teljesítményt produkált. Gólban közvetlen nem tudott közre működni, a passzainak csak a 61%-a volt pontos, emellett kihagyott 3 ziccert.
Raheem Sterling az elmúlt időszakban megtalálta a góllövő cipőjét nemzeti színekben. Az utóbbi 19 válogatott meccsén 14 gólt lőtt, míg az azt megelőző 45 pályára lépésén csak kétszer volt eredményes a címeres mezben. Sterling nemzeti színekben az eddigi 16 találatát mind tétmérkőzésen szerezte. Az idei EB-n a csapata eddigi mindkét gólját ő lőtte.
– Az angol sajtó attól hangos, hogy a szövetségi kapitány a játékkal való elégedetlensége miatt visszanyúl az alapokhoz, és nagy eséllyel a 2018-as, 3-4-3-as formációhoz fog a németek ellen folyamodni.
– Lehet pár áldozata a formáció váltásnak. Az angol topcsapatok által körül udvarolt Jack Grealish, és az előző mérkőzésén meccs embere címet begyűjtő Bukayo Saka is kimaradhat a kezdőből.
– A szigetországi sajtó orgánumok sokat foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy mi lesz a balhátvéd/bal oldali szárnyvédő poszttal. Egyelőre kérdéses az, hogy Southgate ismét ,meghúzza, hogy az adott szerepkörbe egy jobblábas játékost (Trippier) helyez, vagy esélyt ad az EB-n egyszer már egész jól teljesítő Luke Shawnak.

NÉMETORSZÁG

– Joachim Löw véglegesített keretéből továbbra sem áll rendelkezésre az összes játékos. Bár egy visszatérő azért van, de 1 biztos kimaradóval, és egyelőre három kérdéses állapotú játékossal is számolhat a leköszönő szövetségi kapitány.
Lukas Klostermann az említett egyetlen fix hiányzó. Ő combhajlító sérülés miatt dőlt ki, és még nem is játszott ezen a tornán. A 13-szoros, jobblábas német válogatott védő nem volt alapember, bár Mathias Gintertől otthonosabban érezné magát a három védős szisztéma hátsó sorának jobboldalán.
A Rüdiger (44/1/3), Gosens (10/2/4), Gündogan (49/11/6) hármas játéka kérdéses ma, bér egyikük állapota sem súlyos, kvázi váratlan lenne ha kimaradnának a kezdőből, bár benne van a pakliban ez az opció is. Egyértelműen alapemberekről van szó, akiket igen nehéz lenne pótolni.
Az említett három kérdéses állapotú futballisták közül Robin Gosensre külön is ki kell térni. A bal oldali szárnyvédőként játszó Atalanta játékos a németek egyetlen győztes csoportmeccsén (Portugália ellen) a mezőny egyik legjobbja volt, hiszen 1-1 gólt és asszisztot jegyezhetett.
– A háromszoros válogatott Jonas Hofmann ugyan visszatér a sérüléséből, de ez talán nem a legnagyobb plusz Löw számára. A Mönchengladbach támadója eddig nem volt meghatározó játékos válogatott szinten.
– Az előző meccsükön épp hogy kiharcoltak egy döntetlent Magyarország ellen (2:2). Az adott összecsapáson kétszer is vezetett a magyar labdarúgó válogatott, és nem kis szerencse kellett ahhoz a Nationalelf-nek, hogy meglegyen a továbbjutás.
– A német válogatott első számú kapusa természetesen Manuel Neuer, ehhez mérten ma is ő kaphat a kezdőben lehetőséget. A 35 éves portás a címeres mezben eddig kereken 103 mérkőzésen szerepelt. Ezeken a találkozónkon összesen 100 gólt kapott be, a hálója pedig 43 meccsen maradt érintetlen.
Thomas Müller a legutóbbi mérkőzésen csak a padon kezdett, azonban most visszakerülhet a kezdőbe. A Raumdeuter-nek is becézett játékostól senki nem ölthette többet magára a jelenlegi keretből a német válogatott mezét (105). Igen produktív volt az eddigi szerepvállalásai alatt, hiszen 39 gólt és 37 asszisztot produkált nemzeti színekben. Az idei EB-n eddig nem mutatott sokat, hiszen 204 percet kapott, azonban ez alatt betalálni vagy előkészíteni gólt nem tudott, igaz volt 1 kialakított ziccere és kiosztott 3 kulcspasszt.
Toni Kroos is 105-szörös válogatott, és ő is azok közé sorolandó, akik még mindig kihagyhatatlan tagjai a Nationalelf csapatának. Ugyan csak 36 találatban vállalt szerepet a címeres mezben, de nem ez az első számú feladata. Az EURO 2020 csoportköre alatt 6 kulcspassza és 45 progresszív átadása is.
– A Chelsea csapatával BL-t nyerő Kai Havertz az előző két mérkőzésen egyaránt képes volt a gólszerzésre. Ezzel az idei EB-n 2 alkalommal talált be, amivel az összes honfitársát megelőzi. Összesen a Nationalelf-ben 17 meccsen lépett pályára, ezalatt nem teljesített rosszul, hiszen 5 gólja és 9 gólpassza volt.

HASZNOS STATISZTIKÁK

ANGLIA

– A D csoportban szerepeltek, ahol a skótokkal (0:0), a horvátokkal (1:0) és a csehekkel (1:0) küzdöttek meg. Az adott ellenfelekkel szemben összesen 7 pontot szereztek, ami által az 1. helyen végeztek.
– Az összes általuk érintett porondot számításba véve Anglia az elmúlt 9 párharcán veretlen maradt. Sőt az adott periódus alatt 8 meccset (89%) is megnyert.
– A legutóbbi 5 mérkőzésüket bekapott gól nélkül hozták le. Ebből 4 esetben (80%) győzni tudtak, és mind a 4 alkalommal 1:0-s arányban nyertek. Az előző 26 pályára lépésükből csak 4 végződött számukra 1:0-s sikerrel (15%)
– Az előző 9 megmérettetésük közül 8 esetben (89%) is jellemző volt, ők szerezzék meg a meccs legelső gólját.
– Az utóbbi 6 mérkőzésükből 5 találkozón (83%) volt precedens, hogy maximum 4 lapot osszon ki a játékvezető.
– Az elmúlt 10 párharcukból 9 alkalommal (90%) előfordult, hogy összesítve kevesebb mint 11 sarokrúgást végezzen el a két pályára lép fél.
A mai lesz az angol válogatott 300. mérkőzése a Wembley stadionban – ebből 77 találkozó már az új építésű arénában játszódott. A Háromoroszlánosok a ‘futball otthonában’ 187 alkalommal nyertek (62%), 73-szor játszottak döntetlent, illetve 39 esetben hagyták el vesztesen a gyepet.
Anglia még sosem tudott az Európa Bajnokság kieséses szakaszában meccset nyerni a rendes játékidőben – ez idáig 4 döntetlen és 2 vereség a mérlegük. Négy alkalommal 4 tizenegyes párbajt már vívtak az EB-n, de ebből 3 esetben búcsúzniuk kellett a sorozattól.

NÉMETORSZÁG

– Az F csoportban Magyarország (2:2); Franciaország (0:1) és Portugália (4:2) ellen vívtak meg. Az adott három párharc alatt 4 pontot gyűjtöttek be, ezzel pedig a második pozícióban zárták a csoportkört.
– A Nationalelf 2021-es formája nem a legjobb, pláne nem a gárda presztízséhez képest. Minden sorozatot figyelembe véve az idei naptári évben 4 győzelmet (50%), valamint 2-2 döntetlent és vereséget könyvelhettek el..
– A precizitással és stabilitással vannak gondok a német védelem részéről. Ebből fakadóan az utóbbi 6 pályára lépésük egyikét sem úszták meg bekapott gól nélkül. Az adott periódusban összesen 8 alkalommal zörgött meg a Nationalelf hálója.
– Az említett előző 6 meccsükön a szurkolóik örömére azért a támadójáték nem volt ilyen katasztrofális. Így ezek közül 5 találkozón (83%) mindkét pályára lépő fél betalált a szemben lévő kapuba.
– A játékvezetők nem igazán voltak vaskalaposak az elmúlt időszakban Löw fiainak meccsein. Az utóbbi 10 csörtéjük közül 8 találkozón (80%) is legfeljebb 4 alkalommal szankcionált a lapjaival a megbízott bíró.
– Az elmúlt 9 megmérettetésük mindegyikén arra volt precedens, hogy maximum 10 szögletet harcoljon ki a két pályára lépő csapat együtt véve.
Németország rendre elérte legalább az elődöntőt az előző 3 Európa Bajnokságon. Mióta először 1996-ban kibővítették a csapatok számát a Nationalelf, amennyiben túl jutott a csoportkörön mindig ott volt a legjobb négyben.
– A hátsó soruk a nagy tornákon sem működik olajozott gépezetként. Az utóbbi 8 EB/VB-meccsükön rendre legalább 1 gólt bekaptak. Utoljára kapott gól nélkül a Szlovákia elleni EB-mérkőzést hozták le 2016-ban. Nagy tornán a németek eddig 1 alkalommal1934 és 1954 közötthoztak le ettől hosszabb (9 meccses) clean sheet nélküli sorozatot.

MÉRKŐZÉS ELŐTTI NYILATKOZATOK

ANGLIA

Gareth Southgate (szövetségi kapitány):

“Az elmúlt három-négy évben elértünk mérföldköveket, és azt gondolom, hogy az volt a gondolkodásunk központjában, hogy nem számít, mi ment történt a múltban. Láttuk, hogy a történelem létrehozható, és azt gondolom, hogy a játékosok élvezik ezt a kihívást, és inkább kihívásként kezelik, mintsem hogy tartanának tőle.”

NÉMETORSZÁG

Joachim Löw (szövetségi kapitány):

“Eddig hullámzóan teljesítettünk, de tudjuk, hogy erősek is lehetünk, ha sikerül néhány dolgot kivinnünk a pályára. Amennyiben viszont ez nem sikerülne, akkor nehéz dolgunk lesz. Angliának házigazdaként kezdeményeznie, támadnia kell. Sokkal nyitottabb meccs lesz, mint a Magyarország elleni, de mindenképpen résen kell lennünk.

ÖSSZEGZÉS

Lentebb az elemzés írójának saját tapasztalatain alapuló véleményét olvashatod, amelyért felelősséget nem vállal!

– Mindkét fél a legmagasabb szintet képviseli, bár ha ez a játék képe alapján nem is feltétlen elmondható, de az eredményeket nézve Anglia jelenleg jobb formában van. Ugyan korábban nem kaptak gólt a Háromoroszlánosok ezen a tornán, a németek támadó sorában megvan az a mérkőzés, hogy ezt megszakítsák. Azonban a Nationalelf védelme nem annyira stabil, így mindkét csapat képes lehet a gólszerzésre.