Kezdőlap Kulcsinfók Bolívia megtizedelve néz farkasszemet Chilével, a Copa America csoportkörének második fordulójában!

Bolívia megtizedelve néz farkasszemet Chilével, a Copa America csoportkörének második fordulójában!

18689
0

Chile – Bolívia
/Copa America, 23:00/

Koronavírus miatt több játékosát is kénytelen nélkülözni Bolívia, a hiányzók között pedig akad kulcsjátékos is.

Chile egy szép eredménnyel indította a kontinenstornát, ugyanis Argentínával (akik az egyik legnagyobb esélyesei a tornának) sikerült döntetlent játszaniuk. Statisztikailag ugyan elmaradtak Messiéktől, de harcoltak az utolsó percekig, most pedig Bolívia ellen náluk lehet inkább az irányítás.
Chile formája ugyan hullámzó, de nem mondható rossznak. Az ezt megelőző 10 (bármilyen) találkozójukból csak kettőt veszítettek el, ötször ikszeltek és háromszor diadalmaskodni tudtak. A védekezésüket kellene egy kicsit ráncba szedni, ugyanis az előző 9 összecsapásukon rendre betaláltak legalább egyszer ellenfelük kapujába.

A Copa America keretből a 24 éves Francisco Sierralta (5/0) és Carlos Palacios (4/0) hiányoznak majd, de egyikük sem egy túl rutinos válogatott játékos. Ami nagy érvágást jelent a hazaiak számára, az Alexis Sánchez (137/46) combsérülése. Az elmúlt napokban minimális esély volt a játékára, de a jelek szerint mégsem tudja vállalni a bevetést Chile történelmének legeredményesebb játékosa. Azonban sztárokból így sincs hiány, ott van például Eduardo Vargas (94/38), aki Alexis Sánchez mögött a második legtöbb gólt szerezte Chilében, vagy épp Arturo Vidal (119/32), aki már válogatottság és hálózörgetés terén is top 5-ben van az ország válogatottjának fennállása óta.

Vereséggel kezdték a kontinensviadalt, úgy kaptak ki 3:1-re Paraguaytól, hogy közben csak 22%-ban birtokolta Bolívia a labdát, illetve összesen 4-szer próbálkoztak kapura lövéssel, amiből mindössze kettőt találta el azt. Minden sorozatot figyelembe véve 2018 novembere óta nem játszottak olyan meccset, ahol ne kaptak volna gólt (akkor Irak ellen tartották üresen kapujukat), azóta 19 összecsapáson zörrent meg hálójuk legalább egyszer.
Az ezt megelőző 9 találkozójukból csak egyszer tudtak diadalmaskodni, kétszer ikszeltek, illetve hat alkalommal maradtak alul. Amennyiben visszakeresünk 2018. október 13-ig (ez volt ugyanis a legutóbbi olyan sikerük, amit otthonuktól távol szereztek), akkor is csak két bolíviai sikert találhatunk, 5 remi és 15 kudarc kíséretében.

Bolívia egyébként sem túl jó előjelekkel érkezett a tornára, ugyanis Paraguay elleni mérkőzésük előtt kiderült, hogy a keretből többen is pozitív koronavírus fertőzöttek.
Pozitív lett Luis Haquín (18/1), illetve Henry Vaca (9/0), akik kevés válogatott szereplésük ellenére meghatározó szerepet tölthettek volna be a Copa Americán Bolíviánál. Ami a legnagyobb érvágás, az egyértelműen a válogatott csapatkapitánya, Marcelo Moreno (73/17) kiválása. A 34 éves támadó is pozitív tesztet produkált, amivel a jelenlegi keret legeredményesebb támadóját veszítették el, mindössze négy gólra lenne szüksége ahhoz, hogy minden idők legtöbb gólját szerző bolíviai válogatott játékosa legyen.

Ezen felül a nyitómeccsükön eltiltották még Jaume Cuéllart (1/0) is, akinek ez volt az első fellépése a nemzeti együttesben, de épp Marcelo Moreno pótlása miatt – így nem igazán marad olyan játékos a keretben, aki képes színt vinni a támadásokba.

A történelem is Chile oldalán áll, Bolívián kívül Bolívia még sosem tudta legyőzni Chilét, mivel tudva levő, hogy Bolíviának hazai pályán van óriási előnye, mert a La Pazban található stadionjukban elég nagy az oxigénhiány, a magaslati levegő miatt.

Történelmük során 31-szer mérték össze erejüket, ebből 19-et megnyert Chile, míg Bolívia csak 5-öt tudott, 7 remi mellett.

Legutóbbi találkozójukon (június 9-én, 9 nappal ezelőtt) ugyan 1:1-es döntetlennel zártak a felek, de óriási fölényben futballozott Chile, ráadásul csak az a Marcelo Moreno tudott egyenlíteni büntetőből, aki nem lesz itt ezen az összecsapáson.

A játékosok nevei után található zárójelben az adott futballista válogatottbeli karrierjének számadatai szerepelnek, pl: (4/1) – (4 meccs/1 gól).