Kezdőlap Mérkőzés elemzések Premier League, Manchester United – Southampton, 2021.02.02. 21:15

Premier League, Manchester United – Southampton, 2021.02.02. 21:15

1559
0

MANCHESTER UNITED – SOUTHAMPTON

2021.02.02. 21:15, Premier League
 

MÉRKŐZÉS INFORMÁCIÓK

Helyszín: A találkozónak az Old Trafford ad otthont. Hiába a 76 ezer ülőhely, ma egy szurkoló sem fog tartózkodni a stadionban a járvány okozta zártkapuk miatt. Ne csüggedjünk azonban, a csapatok sosem lesznek egyedül az “álmok színházában”!
Távolság: A két klub közötti távolság nem éppen kevés. Nagyjából 360 kilométert utaztak délről (kb. négy óra a csapatbusszal), így a kiruccanás sok energiát kivehetett a szentekből.
Várható időjárás:A hőmérséklet hét fok körül alakul. Felhő, csapadék és szél is várható. A derbi résztvevői amolyan igazi angolos időjárásban lépnek tehát pályára.
Játékvezető:Az ütközet levezénylését az egyik legikonikusabb angol sporira bízták. Mike Dean az, akit nagyon sokan szeretnek megnyilvánulásai vagy éppen lazasága miatt, ami persze a pályán hozott döntéseiben nem befolyásolja. Az 52 éves játékvezető ezt az idényt górcső alá véve 13 bajnokin fújta a sípot, amiken kiosztott 47 sárga kártyát (3,6 lap/meccs) és három pirosat (0,2 lap/meccs). Büntetőből négyet (0,3 tizi/meccs) ítélt meg.

A klubok felett már négyszer is ítélkezett, de ez lesz az első amikor a vörös ördögök játszhatnak otthon. További érdekesség, hogy ebből született három pontosztozkodás (egy manchesteri siker mellett), illetve beintett már mindkét oldalra egy-egy tizenegyest, azonban mindegyik kimaradt!

A Man Utd 76 összecsapásán is ő bíráskodott, régire nyúlik vissza már ismeretségük. Jó mérleggel bírnak: 40 diadal, 15 egál és 21 vereség. Sárga lapból 133 (~ 1,75 db/ütközet) került elő és hat alkalommal állított ki Manchester játékost. Büntetőt 18 esetben fújt be a hazaiaknak, ez nagyjából minden ötödik meccsen egyet jelent.

A vendégeknek kevesebb, mint feleannyi találkozón dirigált és a statisztikájuk sem túl tündöklő vele. Számokban ez 34 mérkőzésen nyolc diadal, 14 “iksz” és 12 kudarc. A figyelmeztetések terén jól állnak: 53 sárga kártya (1,5 lap/meccs), 3 piros és ezek mellett kaptak öt büntetőrúgást.

Az angoloknál amolyan íratlan szabály, hogy kevés lappal vezetik le a mérkőzéseket, engedve a keményebb párharcokat. A játékosokkal sokat kommunikálnak végig a 90 perc során és Mike szintén ezt a stílust képviseli.
Közvetítés:Ha valaki garantáltan szeretné látni a fordulatos párharcot Magyarországról, annak a Spíler1 TV-re kell kapcsolnia 21:15-kor.
Egymás elleni eredmények:Legutóbb 2020.11.29-én csaptak össze egymással a gárdák, akkor egy nagyon izgalmas, 3:2-es Manchester United győzelemmel zárult a bajnoki. Utolsó tíz csörtéjükből egyszer sem örülhettek a jelenlegi vendégek, öt-öt United win és döntetlen született. Ezeken a találkákon fele-fele arányban esett 2,5 gól felett és alatt.

ÖSSZEÁLLÍTÁSOK

KEZDŐCSAPAT

MANCHESTER UNITED

LIVERPOOL

HIÁNYZÓ JÁTÉKOSOK

MANCHESTER UNITED

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
Phil JonesVédő000
Marcos RojoVédő000

SOUTHAMPTON

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
Mohammed SalisuKözéppályás000
Nathan TellaKözéppályás500
William SmallboneKözéppályás300
Michael ObafemiTámadó100

KÉRDÉSES JÁTÉKOSOK

MANCHESTER UNITED

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz

SOUTHAMPTON

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
Jannik VestergaardVédő1330
Kyle Walker-PetersVédő1802
Theo Walcotttámadó1622

VISSZATÉRŐ JÁTÉKOSOK

MANCHESTER UNITED

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz

SOUTHAMPTON

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
Oriol RomeuKözéppályás1611

HASZNOS INFORMÁCIÓK

CSAPAT HÍREK

MANCHESTER UNITED

A manchesteri “vörösök” komolyabb hiányzóval nem rendelkeznek. Phil Jones idén még pályára sem lépett különböző sérülései miatt, ahogy Marcos Rojo sem. Utóbbi elég kegyvesztetté vált a csapatnál és egyre inkább úgy tűnik, hogy távozik a csapattól. Scott McTominay hasifájdalmak miatt már a szünet előtt le lett cserélve, azonban azóta rendbe jött és tudja vállalni a játékot.
Bruno Fernandes a csapat legeredményesebb támadója a bajnokságban a maga 11 találatával (0,5/meccs). Apropó, ha már ennél a számnál tartunk… A portugál góljaiból hatot büntetőből (55%) szerzett. Érdemeiből nem von le semmit, de a médiában már a csapból is az folyik, hogy az “ördögök” talán többet kapnak a jóból a kelleténél. Egyébként a legvállalkozóbb kedvű játékos címet eddig abszolút a manchesteri 18-as érdemli ki idei 62 próbálkozásával (3/meccs), amiből 22 ment a kapura (35%). Nem csak támadásban, hanem védekezésben is próbál segíteni együttesének, hiszen idén 396-szor helyezte nyomás alá ellenfeleit.
– A hazaiak legcselesebb játékosa Marcus Rashford, aki idén a bajnokikon 49 esetben (2,3/meccs) is hintába ültette a rajta védekezőket.
– A Man Utd szurkolói örülhetnek, hiszen arzenáljuk legékesebb darabjai jó formában vannak idén. A Fernandes-Rashford páros ugyanis már 30 kanadai pontot szerzett ebben a szezonban a ligában.
Aaron Wan-Bissaka a második, ami a szerelési kísérleteket (69) illeti a Premier Leagueben, emellett ő nyerte meg a hetedik legtöbb párharcot is. Az angol jobbhátvéd 31-szer (44%) szedte el a labdát ellenfelétől. Tovább magasztalja formáját az az adat, hogy a pontvadászat legsűrűbben blokkoló játékosa (75).
A védelem legbefolyásolhatóbb pontja érdekes módon pont a csapatkapitány, Harry Maguire. Idén 40 eladott labda (1,9/meccs) áll a neve mellett, ami a ligában az elsőhelyezést jelenti mindenkit figyelembe véve. Rendelkezik öt sárga lappal is, ami csapaton belül a legtöbb.
– A hazai ötös 1890 játékpercével minden társánál több időt töltött a gyepen az idei kiírásban.
– Valószínűleg de Gea kezd majd a hazai kapuban. Az idei esztendőben 19 meccsen 24 gólt (1,3 kapott gól/meccs) engedett be, 63 kapura tartó lövésből 39 alkalommal (62 %) volt képes hárítani. Nem ez élete szezonja a spanyolnak.

SOUTHAMPTON

– A Southamptonnak sok sérülttel kell megküzdenie, de kezdő szerepkörű játékos ebből csak három, illetve van egy visszatérő is Oriol Romeu személyében. Igaz Walker-Peters, Walcott és Vestergaard még kérdésesek. Az ő esetleges távollétük visszavetheti a gárdát.
Danny Ings lőtte együttese legtöbb gólját idén. Az angol támadó hétszer (~0,5 gól/mérkőzés) keserítette ellenfeleit, ebből kettő (29%) tiziből lett értékesítve.
Danny és Ward-Prowse közösen 19 kanadai pontnál jár a 2020/21-es PL idényben, ez 11-el kevesebb a manchesteri legjobb duóhoz képest.
A szentek angol kettőse, Ings és Adams próbálkozott kapura zúdítani a lasztit javarészt idén az egyletből. Előbbi 30, míg utóbbi 34 kísérletéből 15, valamint 17 (50%-os hatékonyság a fiúknál) találta el a “ketrecet”. A vendég kilences gólszerzési mutatójáról már írtam, Che pedig 23 százalékkal rendelkezik e téren.
James Ward-Prowse passzolja a legtöbbször tovább sikeresen a labdát a bajnokságban. Eddig 1189 (59/meccs) alkalommal járatta meg a bőrgolyót, ebből is látszik mennyire fontos eleme alakulatának a támadásépítéseknél.
Ryan Bertrand rendre felfut a szélen a támadásokkal, amiből szeretné ha a “Saints” profitálna. Beadásai (34) sok kellemetlen pillanatot okoztak már, így erre mindenképpen figyelnie kéne az MU-nak. A liga top10 sikeres szereléssel büszkélkedő tagja közé is befér a több funkcióval bíró ex-Chelsea játékos.
Oriol Romeu játéka legfőképp a hátsó stabilitás megtartásának érdekében lényeges. Eddig 56 szerelési kísérlete és az ellenfél játékosainak 267-szer elkövetett nyomás alá helyezése ezt az állításom alátámasztja.
Erőssége lehet a gyenge pontja is a gárdának. A két szélső védő támadójáték intenzitása visszaüthet a védekezésnél, pláne egy-egy kontránál. Ez a csapatrész szórta el eddig a legtöbbször (449) a játékszert!
Alex McCarthy, a kezdő kapus szezonbéli 19 csörtéjén 25-ször (1,3 kapott találat/meccs) kapitulált. Nem mellékes, hogy 76 kapujára tartó löketből 51-et (67% a védési hatékonysága) fogott meg.

HASZNOS STATISZTIKÁK

MANCHESTER UNITED

Másodikok az angol élvonalban 41 ponttal, három ponttal kevesebbet szerezve és egy bajnoki ütközettel többet játszva az első Manchester Citynél. Idei kiírásban 21 találkán 12 siker, öt egál és négy kudarc a mérlegük.
– A Manchester United szezonbéli tíz hazai csörtéjéből négyet is elvesztett (négy siker és kettő “iksz” a maradék csaták kimenetelei). Ez a harmadik legmagasabb szám történelmükben a 2001/02-es (6) és a 2013/14-es (7) szezon után.
– A hazai vezetőedző ebben az idényben két egymást követő találkozón még egyszer sem küldött pályára azonos kezdő tizenegyet. Ezúttal is lehet, hogy változtatna.
– Elmúlt öt meccsükön elég csapongó formát mutatnak a fiúk. A mérlegük kettő win, ugyanennyi egy pontos “party”, valamint egy elég fájó Sheffield elleni vereség.
– Az Old Trafordon megvívott meccseinek 40 %-ban kapott gól nélkül hozták le azokat.
Utolsó öt mérkőzésükből háromszor 2,5 gól alatti mérkőzés fejlődött ki.
– A legtöbb gólt a játéknak az utolsó negyedórájában szerezték, szám szerint 10-et. Találataik 23 százalékát jelenti.
– Az angol élvonal meccseinek félidejeiben 57%-ban döntetlenre álltak (11 alkalom). Egyébként sem korán kelő típusok.
– Eddig csak hétszer (33 %) szerezte meg a vezetést eddigi 21 derbijén a United.
– A vörös mezes gárda utolsó kilenc összecsapásán veretlen tudott maradni a szentek ellenében (négy győzelem és öt egál mellett).
– A második legtöbb szabálytalanságot követték el az idei kiírásban (262 db, ~ 12 alkalom/meccs). Lehet ez is egy opció, amivel megpróbálják befolyásolni ellenfeleiket.

SOUTHAMPTON

A Premier League 11. pozíciójában tanyáznak 29 bajnoki strigulával. Eddigi 20 összecsapásuk nyolc győzelemmel, öt pontosztozkodással és hét vesztes párharccal ért véget.
– Utolsó öt vendégeskedésük alkalmával csak a Leiester City múlta felül őket. Egyszer nyertek és három esetben pedig nem tudtak dűlőre jutni.
– Legutóbbi három bajnoki csatájukon egyetlen egy pontot sem tudtak elrabolni riválisaiktól – nem kérdés a csapatnál fennálló hullámvölgy ténye.
– A Southampton csak az elmúlt két találkozóját vesztette el az “álmok színházában” utolsó hét összecsapásukból.
– Góljaikat tekintve ha az elmúlt tíz derbijüket vesszük alapul, akkor kilencen is 2,5 alatt alakult.
– A vendég bandánál csak a liga pillanatnyi number one-ja, a Man City tudott többször vezetést szerezi a PL-ben.
Találataik nagy részét (17 a 27-ből) az első játékrészben szerzik. A legtöbbet a 31. és a 45. perc között lövik(9), kapni pedig a 61. és 75. között kapják (6). Az esetek nagy részében korán ébrednek, de el fáradnak a találka végére.
– Eddig az 1:1-es állás volt látható legsűrűbben az eredményjelzőn a 90 perc után mérkőzéseiken.
– Kiruccanásaik alkalmával csak 22 százalékban tudták kapujukat megőrizni a löketek elől.

MÉRKŐZÉS ELŐTTI NYILATKOZATOK

MANCHESTER UNITED

– “Úgy gondolom, hogy csak magunkra kell koncentrálnunk, egy-egy játékot kell figyelnünk és nem a szezon egészét. Csak a jó játékra összpontosít és folyamatosan javul mindenki, sokat fejlődtünk. Számunkra arról van szó, hogy visszaszerezzük a lendületet és folytassuk, ahol jártunk. ” – Solskjaer, vezetőedző

SOUTHAMPTON

– “Minden mérkőzés előtt ugyanaz az érzésünk van… Nyerhetünk! Mindig érezzük, hogy van esélyünk, nyilvánvalóan bele kell adnunk mindent egy ilyen ellenféllel szemben. Van hitünk és már a kezdés elött el kell hinnünk!” – Stuart Armstrong, játékos

ÖSSZEGZÉS

Lentebb az elemzés írójának saját tapasztalatain alapuló véleményét olvashatod, amelyért felelősséget nem vállal!

– A világ egyik legerősebb bajnokságában sosem számított ki kicsoda, mindig is egyenlő esélyekkel szálltak ringbe a klubok. Mindkét team elég nagy hullámvölgyben van, így sok minden borulhat az összecsapáson. Véleményem szerint egy góllal ugyan, de nyerni fog a Manchester United!
Előző cikkA nap legfontosabb hiányzói – 2021.02.02.
Következő cikkCoppa Italia, Inter – Juventus, 2021.02.02. – 20:45