Kezdőlap Ingyenes elemzések Bundesliga, Leverkusen – Dortmund, 2021.01.19., 20:30

Bundesliga, Leverkusen – Dortmund, 2021.01.19., 20:30

1321
0

LEVERKUSEN – DORTMUND

2021.01.19. 20:30, Németország – Bundesliga, 17.forduló
 

MÉRKŐZÉS INFORMÁCIÓK

Helyszín:A mérkőzésnek a Leverkusenben található BayArena ad otthont. 30,210 néző befogadására lenne alkalmas alapesetben, viszont a koronavírus miatt zárt kapuk mögött rendezik meg az összecsapást.
Távolság: A vendégeknek 81,9 kilométeres utat kellett megtennie, amit közel egy óra alatt tudtak teljesíteni csapatbuszukkal.
Várható időjárás:6°C-os hőmérséklet, illetve 73%-os páratartalom várható a szardíniai helyszínen. Csapadékra 20% esély mutatkozik, kisebb széllökések kíséretében.
Játékvezető:A 39 éves Felix Zwayer fújja majd a sípot, aki ebben az idényben minden német sorozatot figyelembe véve 10 ütközeten dirigált. Ezeken kiosztott 40 sárga lapot (4/meccs), pirosat csak egyszer villantott (0,1/meccs). Büntetőt 4 alkalommal ítélt (0,4/meccs).
-> Karrierje során 175 Bundesliga megmérettetésen volt sípmester, melyeken 680 sárgát (3,89/meccs) és 30 pirosat húzott elő (0,17/meccs), a tizenegyes pontra pedig 37-szer mutatott (0,21/meccs).
-> A Leverkusen 23-szor játszott a szóban forgó sporttárs dirigálása alatt, amiből 12-t megnyertek, 4 remi és 7 kudarc ellenében. Ezzel szemben a Dortmund 30-szor találkozott a bíróval, ezekből pedig 14-szer tudtak diadalmaskodni, 10 iksz és csak 6 vereség mellett.
Közvetítés:Sport 1 / Kezdőrúgás: 20:30
Egymás elleni eredmények:Az utóbbi időkben a Dortmund óriási fölénnyel rendelkezik a Leverkusen fölött. A legutóbbi 7 Bundelsiga párharcukból ötöt nyertek a Darazsak, egy-egy iksz és Lever’ siker mellett.
-> A Gyógyszergyáriak csak a Bayern Münchennel találkoztak gyakrabban az élvonalban (83), mint a Borussia-val (82). Ezzel párhuzamosan, csak a bajoroktól szenvedtek el több kudarcot (49), mind a Dortmundtól (32).
-> A gelsenkircheniek a legutóbbi 5 Leverkusen elleni bajnokijuk mindegyikén szereztek legalább 3 gólt, összesen 18-at.

ÖSSZEÁLLÍTÁSOK

KEZDŐCSAPAT

LEVERKUSEN

DORTMUND

HIÁNYZÓ JÁTÉKOSOK

LEVERKUSEN

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
WeiserVédő510
AriasVédő100
PalaciosKözéppályás300
PaulinhoTámadó000
A táblázatban a Bundesliga 2020/21-es idényének számadatai szerepelnek!

DORTMUND

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
ZagadouVédő600
SchmelzerVédő000
CanKözéppályás1312
WitselKözéppályás1500
HazardKözéppályás510
A táblázatban a Bundesliga 2020/21-es idényének számadatai szerepelnek!

KÉRDÉSES JÁTÉKOSOK

LEVERKUSEN

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
S.BenderVédő800
WirtzKözéppályás1325
BaumgartlingerKözéppályás1520
BellarabiTámadó1200
A táblázatban a Bundesliga 2020/21-es idényének számadatai szerepelnek!

DORTMUND

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
ReynaKözéppályás1535
A táblázatban a Bundesliga 2020/21-es idényének számadatai szerepelnek!

VISSZATÉRŐ JÁTÉKOSOK

LEVERKUSEN

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
TapsobaVédő1400
SinkgravenVédő1400
A táblázatban a Bundesliga 2020/21-es idényének számadatai szerepelnek!

DORTMUND

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
BellinghamKözéppáylás1202
MoukokoTámadó710
A táblázatban a Bundesliga 2020/21-es idényének számadatai szerepelnek!

HASZNOS INFORMÁCIÓK

CSAPAT HÍREK

LEVERKUSEN

Peter Bosz mesternek négy biztos hiányzóval kell számolnia, valamint további négy állapota kérdéses.
– A Bender fivérek, Lars és Sven bejelentették, hogy a szezon végén szögre akasztják a cipőt, de jelenleg mindketten kisebb sérülésből lábadoznak. Előbbi közel van a visszatéréshez, ma akár már kezdőként is indulhat.
– A védelemből Mitchell Weiser combsérüléssel küzd, Santiago Arias pedig több hónapot is ki kényszerül ülni, miután fibula törést szenvedett. Egyikük sem tudott még komolyabb szerepeket betölteni idén, így kiválásuk nem annyira fájó.
– Az imént említett két hátvéden kívül Exequiel Palacios és Paulinho bajlódik még problémákkal, így rájuk sem lehet számítani a mai napon. Előbbi mindössze 3, utóbbi pedig egy bajnokin sem volt még bevehető idén. Palacios a héten visszatérhet az edzésekre, míg Paulinho ACL szakadásból lábadozik.
– Többen is kérdőjelesek erre a találkozóra, akik között akad kulcsjátékos is. A középpályáról két alapember, Florian Wirtz, illetve Julian Baumgartlinger bevethetősége bizonytalan. Mind a ketten kezdőnek számítanak, nélkülük egyértelműen meggyengülne a pálya tengelye.
Jó hír viszont, hogy Karim Bellarabi akár vissza is térhet kéztörését követően, ám kezdőbe nem várható – ellentétben az előbbi két futballistával.
– A védelembe ketten is visszatérhetnek, Edmond Tapsoba és Daley Sinkgraven személyében. Mind a ketten visszatérhetnek a karanténjukból, amit a koronavírus miatt voltak kénytelenek letölteni. Mind a ketten várhatóak a rajthoz, ellentétben Wendellel és Demirbay-jal, akik ugyan szintén meggyógyultak a Covid-19-ből, de állapotuk még nem a legmegfelelőbb.
– A gólvonalon a finn portás, Lukas Hrádecky áll majd. Eddig nagyszerűen teljesít az idényben, az eltelt 16 fordulóban végig játszott és csak 16-szor jártak túl az eszén – ráadásul lehozott öt találkozót is érintetlenül tartott hálóval.
– Legfrissebb szerzeményük, Timothy Fosu-Mensah akár be is mutatkozhat új klubjában, miután leigazolták a Manchester Unitedtől. A fiatal jobb bekk 2024 nyaráig csatlakozott a Gyógyszergyáriakhoz.
– Legeredményesebb játékosuk az argentin csatár, Lucas Alario. A bajnokságban 8 gólt szerzett idáig, amihez mindössze 656 percre volt szüksége, ezen felül pedig kiosztott egy asszisztot is. Ez azt jelenti, hogy 82 minutumonként lő a hálóba a támadó.
Kérdés, hogy ma kezdőként kap-e helyet, mert rajta kívül is vannak olyan futballisták, akik kirobbanó formában vannak.
Ha nem lesz ott a kezdő sípszónál Alario, az csak azt jelentheti, hogy a Diaby-Schick-Bailey hármas indul. ők hárman 11 találatért felelősek, valamint 10 asszisztot osztottak ki közösen. Nagyon dinamikus a támadógépezet, így bárhogy is alakuljon, a kellő potenciál meg lesz bennük.
– 4-3-2-1-es formációban kezdhetnek, amiben legnagyobb erősségük a lendület. Nagyon gyorsan tudnak átfejlődni védekezésből offenzívába, és fordítva is. Kiválóan tartóztatják fel ellenfeleiket, ami mellett elé gólérzékenyek is, nagyon nehéz megbontani rendszerüket.

DORTMUND

Edin Terzic öt nélkülözöttel kell, hogy számoljon, valamint további egy futballistájának bevethetősége bizonytalan.
– A hátsó alakzatból Marcell Schmelzer még a szezonban nem bizonyíthatott, igaz, a rutinos bal bekk nem is lenne stabil kezdő valószínűleg. Ennek ellenére rutinjával sokat segíthetne a csapaton.
Ami már fájóbb pont lehet a védelemben, hogy Dan-Axel Zagadou továbbra sem bevethető. Már korábban kidőlt, ráadásul heteket kell kihagynia, így azért az Akanji-Hummels duó már beleszokhatott a feladatba.
Axel Witsel, a középpálya motorja elszakította az Achillesz-ínszalagját, így a szezonban már nem látjuk Őt újra pályára lépni. Az Ő kiválása mindenképp komoly érvágás a Darazsaknak.
Thorgan Hazard továbbra is combsérülésével küszködik, nem igazán jön eddig össze neki, amit szeretne. A csapatban sem kap től sok lehetőséget, ráadásul a szezon nagy részét az oldalvonal mellett töltötte.
Giovanni Reyna kihagyta a hétvégi bajnokit betegség miatt, de most vissza kellene térnie a keretbe. Még kezdőbe nem várható, helyét pedig Julian Brandt veheti át.
Jude Bellingham és Youssufa Moukoko visszatérhetnek sérüléseikből, de csak előbbi várható a rajthoz. Utóbbi egyébként sem kapna egy teljes meccset, mivel még mindig csak 16 esztendős, így fel kell vennie a ritmust.
– A kapujukat Roman Bürki őrzi majd, aki 14 bajnokin volt bevethető. Ezeken 20 gólt engedett, ami azért nem mondható a legstabilabb teljesítménynek. Ami viszont bizakodásra adhat okot, hogy 4 találkozón is lehúzta a rolót.
– Egyértelműen Erling Haaland az első számú gólfelelős a csapatban. Mégy úgy is házi gólkirály ebben a pillanatban, hogy több fordulót is kikényszerült hagyni sérülés miatt. 11 bajnokin 12 találatot jegyzett, 912 játékperc alatt. 76 minutumonként talál a kapuba, ráadásul kiosztott már két gólpasszt is.
– A már említett Julian Brandt korábbi egyesülete ellen léphet pályára. A Leverkusen színeiben 34 gólt szerzett 165 Bundesliga meccsen, de jelenlegi munkaadója (Dortumd) kapuját soha nem vette be (9 meccs, két assziszt). Tavaly egyik Leverkusen elleni ütközetén sem tudta kivenni a részét hálózörgetésből.
– Érdemes lehet még odafigyelni Marco Reus-ra, aki már 3-szor volt eredményes és 3-szor szolgált ki is. Mindezek ellenére hétvégén büntetőt hibázott, ami minden bizonnyal a 3 pontba került a Dortmundnak. Ma itt lesz az esélye a javításra.
Jadon Sancho ugyan gólok terén nem olyan kiemelkedő, mint például tavaly, de labdáival rendre segíti társait. 7 asszisztja a legtöbb házon belül, Guerreiro közelíti meg Őt e tekintetben, 6-tal.
– 4-2-3-1-es hadrendben indulhatnak, amiben azért még van mit fejlődniük, csapatszinten. Igaz, még be kell érnie Terzic munkájának, de lehet látni biztató jeleket. Minden téren fel kell javulniuk, mert egyénileg bennük van a képesség, de nem várhatnak mindent Haalandtól.

HASZNOS STATISZTIKÁK

LEVERKUSEN

– A tabella 3. helyén állnak, 8-5-3-as mérlegükkel, amivel 29 pontot gyűjtöttek eddig. 30 lőtt találatukhoz 16 kapott társul, ami holtversenyben a legjobb arány (+14).
A legutóbbi 4 Bundesliga találkozójukon nem sikerült a győzelem, egyszer ikszeltek és 3-szor maradtak alul. 2019 novembere óta ez a leghosszabb nyeretlenségi szériájuk, akkor szintén 4 bajnokin nem diadalmaskodtak zsinórban. Ettől tovább 2017 elején húzták, akkor 6 ütközet volt a negatív rekord.
– Egyetlen csapat sem szerepelt rosszabbul az előző 4 fordulóban, mint Ők, csak a Mainz szerzett szintén 1 pontot, akik az utolsó előttiek.
– A legutóbbi 5 párharcukon rendre bevették legalább egyszer kapujukat, Ők pedig 4-en tudtak eredményesek lenni ebből. Ez azt jelenti, hogy az 5 ütközet 80%-án betalált mind a két fél.
Minden sorozatot figyelembe véve a legutóbbi 10 összecsapásukból 8-szor több, mint 2,5 találat született. Ez szintén 80%-os statisztikának felel meg.
Hazai környezetben nem nyertek a legutóbbi két bajnokijukon, előtte viszont 7 meccses győzelmi szériát tartottak fent az első osztályban. Kérdés viszont, hogy kikecmeregnek a gödörből, vagy még mélyebbre ássák magukat.
Otthonukban minden porondot szem előtt tartva elmondható, hogy a legutóbbi 4 pályára lépésük alkalmával betalált mindkét fél, ebből pedig 3-szor esett több, mint 2,5 találat (75%).
– Szögleteknél érdemes lehet odafigyelni rájuk, ugyanis a német élvonalban a legeredményesebbek sarokrúgásból. 9 találatot szereztek így.
– Igaz, hogy sokszor eredményesek szögletből, de mérkőzéseiken nincs sok ilyen lehetőség. Az ezt megelőző 6 megmérettetésükből ötször láthattunk kevesebb, mint 10,5 sarokrúgást.
– A játékvezetők is elég csendesek voltak legutóbbi 6 párbajukon. Ezek mindegyikén kevesebb, mint 4,5 büntetőlapot osztott ki az ügyeletes sporttárs.

DORTMUND

– 16 forduló után a 4. pozícióban tanyáznak, 9-2-5-ös mérleggel. Ezzel szintén 29 egységet gyűjtöttek, de 32:20-as gólarányuk kicsivel rosszabb, mint mai ellenfelüké (+12).
– Az eddig gyűjtött 29 pontjuk a legrosszabb a bajnokság ezen szakaszában, a 2017/18-as szezon óta. Akkor 25-nél tartottak.
Edin Terzic az első öt meccséből kettőt elveszített a gelsenkircheniek kispadján, ami utoljára Thomas Dollal történt meg, 2007/08-ban. Aki ettől többet bukott el az első 6 találkozóján, az Doll elődje, Jürgen Röber volt (4 kudarc).
4 meccse veretlenek, de a hétvégi, Mainz elleni remijük (25%) 3 ütközeten át tartó győzelmi szériát szakított meg (75%).
Minden sorozatot figyelembe véve a legutóbbi 10 összecsapásukból 8 alkalommal fordul elő, hogy mindkét fél eredményes tudjon lenni (80%).
Otthonuktól távol minden porondot figyelemmel kísérve elmondható, hogy a legutóbbi 9 párharcukból csak egyet buktak el (11%), 1 remi (11%) és 7 diadal ellenében (78%).
– Az első 8 idegenbeli Bundesliga párharcukból ötöt sikerrel zártak, ami utoljára a 2018/19-es idényben sikerült. Ettől többet a 2010/11-es (8 győzelem) és a 2001/02-es szezonban sikerült összehozni (7 győzelem).
Kevesebb, mint 4,5 lapot húzott elő az ügyeletes sporttárs az ezt megelőző 4 bajnokijuk mindegyikén.
– Szögletekben sem volt túl gazdag az előző 7 összecsapásuk (minden versenyt szem előtt tartva), mivel csak ötször végeztek el a csapatok összesen legalább 11-et.

MÉRKŐZÉS ELŐTTI NYILATKOZATOK

LEVERKUSEN

Peter Bosz nyilatkozatának egy részlete:

“Nem szabad a legutóbbi Dortmund elleni összecsapásunkból kiindulni. Igaz, egy nagyon jó mérkőzés volt, de voltak más játékosok, ráadásul más edzője volt a BVB-nek, így felesleges a múltba tekinteni. Ez egy teljesen más mérkőzés lesz. Nem kezdtük jól az évet a bajnokságban, de a kupában 20 perc elteltével már is jobbak voltunk. Most újra jobbnak kell lennünk, szép focival és eredményes játékkal nyerhetünk!”

DORTMUND

Edin Terzic nyilatkozatának egy részlete:

“Nyilvánvalóan csalódottak voltunk szombaton. Túl vagyunk rajta, és jobb, ha gyorsan haladunk tovább. Ma este győzni akarunk! A Leverkusennek nagyon jó szezonja van, még mindig talpon vannak mindhárom versenyen. Ez sokat mond minőségükről, nagyon jó ellenfél és kemény dió lesz számunkra!”

ÖSSZEGZÉS

Lentebb az elemzés írójának saját tapasztalatain alapuló véleményét olvashatod, amelyért felelősséget nem vállal!

– Kiélezett, szoros összecsapás várható, ahol mind a két csapat szeretne kimászni a gödörből. A Leverkusen már egy ideje benne van, a Dortmund pedig úgy tűnt, már kimászott, de kezdenek visszaesni. Egy komoly erőpróba lesz mindkét gárdának, így a végkimenetelt lehetetlen megjósolni. Mindkét féltől várok találatot, ráadásul legalább 3-at, de a kimenetel bármi lehet.

Előző cikkLigakupa, Sporting CP – FC Porto, 2021.01.19, 20:45
Következő cikkPremier League, West Ham-West Brom, 2021.01.19., 19:00