Kezdőlap A nap elemzése 2021.01.14, Eredivisie – Twente – Ajax, 20:00

2021.01.14, Eredivisie – Twente – Ajax, 20:00

878
0

TWENTE – AJAX

2021.01.14. 20:00, Eredivisie
 

MÉRKŐZÉS INFORMÁCIÓK

Helyszín:A mérkőzésnek helyszíne a De Grolsch Veste lesz, amelynek kapui ma is zárva maradnak a nézők előtt.
Távolság: A két csapat székhelye között nagyjából 160 km a távolság, amit busszal körülbelül 1.5 óra alatt lehet megtenni.
Várható időjárás:Előrejelzések szerint Enschede városában este 8 órakor -1 fok várható, kissé borús égbolttal.
Játékvezető:Pol van Boekel sípja indítja majd útjára a labdát. A 45 éves sporttárs idén 11 bajnoki mérkőzést vezetett Hollandiában, amelyek során 37 sárga (3.4 lap/meccs) mellett 2 piros lapot is kiosztott (0.18 lap/meccs), valamint 8 büntetőt ítélt meg (0.73/meccs).

A hazaiak ebben a szezonban 2 alkalommal találkoztak a bíróval és mindkét összecsapást 1:1-es döntetlennel zárták. Érdekesség, hogy mindkét alkalommal 2-2 büntetőt fújt be a van Boekel.

Karrierje során a játékvezető 42 Twente ütközeten dirigált, amelyből 23-at megnyert az együttes, míg 11 döntetlen mellett 8 vereség is született. 67 sárga lap mellett 4 pirosat ki felmutatott már nekik a spori, viszont 11 alkalommal kaptak büntetőt tőle.

Az Ajaxnak 50 derbi során fújta a sípot van Boekel, amelyből 29-et megnyert az amszterdami csapat, míg 13 döntetlent és 8 vereséget is elkönyvelhettek. Őket 74 sárgával és 6 piros lappal jutalmazta a sporttárs, míg 10 tizenegyest lőhettek.
Közvetítés:A találkozót magyar TV adó nem közvetíti.
Egymás elleni eredmények:Ebben a kiírásban december közepén mérte össze erejét legutóbb a két gárda, amelyet meglepetésre 1:2-re az enschedei alakulat nyert meg. Az ezt megelőző 4 csörtéjük során 3 Ajax diadal mellett egyszer meg kellett osztozniuk a pontokon. Minden sorozatot figyelembe véve a két gárda legutóbbi 6 derbije során mindkét fél eredményes tudott lenni, ráadásul az 1:1-es kupameccset kivéve mindegyiken született legalább 3 találat.

ÖSSZEÁLLÍTÁSOK

KEZDŐCSAPAT

TWENTE

AJAX

HIÁNYZÓ JÁTÉKOSOK

TWENTE

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
BramaKözéppályás1311

AJAX

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
BrobbeyTámadó210
NeresTámadó811
TraoreTámadó1176

KÉRDÉSES JÁTÉKOSOK

TWENTE

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz

AJAX

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
HuntelaarTámadó1051

VISSZATÉRŐ JÁTÉKOSOK

TWENTE

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz

AJAX

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz

HASZNOS INFORMÁCIÓK

CSAPAT HÍREK

TWENTE

– Egyedül Wout Brama kisebb izomsérülés miatt nem lesz bevethető ma. Rajta kívül Issah Abass még mindig munkavállalói engedélyre vár, így továbbra sem tud bemutatkozni új csapatában.
– Az együttes legeredményesebb játékosa Danilo, aki 11 találat mellett 5 gólpasszt osztott már ki. Őt Cerny és Menig követi, akik 6-6 gólt szereztek. Cerny kiemelten fontos, hiszen 7 asszisztjával ő a legjobb kiszolgálója a gárdának. A dobogó 3. helyén Ilic áll, aki 2 alkalommal volt eredményes.
Joel Drommel védi a hazaiak kapuját továbbra is, aki 62 kaput ért lövésből 48-at hárítani tudott, tehát 74.2 %-os a hatékonysága. Ez az 5. legjobb mutató a holland élvonalban.
Danilo eddig a legaktívabb támadója a enschedei csapatnak, akinek 50 kísérletéből 22 kaput talált (44 %). Utána a hat gólos Cerny jön, akinek 33 lövéséből 16 ért célba (31.6 %). A leghatékonyabb azonban Menig, aki 30-szor vette célba a kaput és 19 esetben el is találta azt, azaz 63.3 %-ban. Elmondható tehát, hogy minden 5. lövéséből gól születik.
Julio Pleguezuelo kapta a legtöbb sárga lapot (3) házon belül, de nem is meglepő, hiszen ő követte el a legtöbb szabálytalanságot is. A fiatal spanyol védő játéka kiemelten fontos, hiszen a védelem egyik legstabilabb pontja.
Danilo az Ajax együttesétől került kölcsönbe a Twente gárdájához. Ma lehet hogy nem fog pályára lépni, hiszen remek formája miatt az anyacsapat megpróbálja őt visszahívni. A körülötte lévő huzavona miatt Ilic kerülhet ma a kezdőbe. Ha mégis pályára lép ma, akkor biztosan extra motiváció lesz számára az Ajax elleni mérkőzés, mivel Haller leigazolása csalódás volt számára, hiszen így kevesebb esélye lesz bekerülni az anyacsapat keretébe – ezt le is nyilatkozta a brazil támadó.

AJAX

– A támadó játékukat sínyli meg leginkább a 3 sérült játékosuk. Legfontosabb közülük Lassina Traoré, aki Tadic mögött a második a góllövőlistán, azonban 7 találata mellett 6 asszisztja is van a Burkina Faso-i játékosnak. Ugyancsak sérült David Neres, akinek a bokájával vannak gondok már december eleje óta. Brian Brobbey ugyan a tartalékcsapatban játszik fontosabb szerepet, de már a felnőttek között is kapott lehetőséget. Egy ideje viszont nem láthatjuk a pályán egy fejsérülés miatt.
Sébastian Haller bemutatkozott az Ajax színeiben, ráadásul máris egy gólpasszal debütált. Mellette ugyancsak visszatért Mohammed Kudus, aki porcsérülése előtt 3 bajnokin 1 gólt és 3 asszisztot ért el.
Klaas-Jan Huntelaar a PSV ellen nem volt a keretben, vélhetően kisebb sérülés miatt. Ma is kérdéses az ő játéka.
– A kapuban továbbra is André Onana áll. A portás 53 lövésből 41-et hárítani tudott, ami 77.4 %-os hatékonyságot jelent. Ezzel jelenleg a 3. legjobb arány. Eddig 7 ütközetet tudott lehozni kapott gól nélkül.
– A rutinos Tadic vezeti a házi góllövőlistát a maga 9 találatával, amelyből 4-et büntetőből szerzett. Őt a Antony és a sérült Lassina Traoré követi 7 góllal. A képzeletbeli dobogó 3. fokára Quincy Promes állhat, aki 6 alkalommal volt már eredményes.
Antony góljai mellett az előkészítésben is jeleskedik, hiszen 7 assziszt is áll a neve mellett. Utána Tadic, Traoré, Labyad és Gravenberch jön 4-4 gólpasszal.
Quincy Promes tüzel a legtöbbször kapura, mivel 40 alkalommal vette célba a kaput és 50 %-ban el is találta azt. Őt Tadic követi, akinek 38 lövéséből 18 találta el a kaput (47.4 %).
– A legtöbb sárga lapos figyelmeztetés Gravenberch neve mellett áll (3). A szűrő hatalmas munkát végez a középpályán mind védekezést tekintve, mind támadásépítés szempontjából.
Davy Klaassen és Andé Onana a 200. mérkőzésére készül az Ajax színeiben. Klaassen dupla jubilálásra készülhet, ha eredményes tudna lenni, hiszen az lenne az 50. találata a klubban.

HASZNOS STATISZTIKÁK

TWENTE

– A Twente a holland élvonal 6. helyén áll 8 győzelemmel, 3 döntetlennel és 4 vereséggel.
– Jelenlegi teljesítményük kifejezetten rapszodikus, hiszen a legutóbbi 6 forduló során győzelem és vereség váltogatja egymást.
– A sorminta úgy hozta, hogy a vereségeket rendre hazai pályán érték el. 4 forduló óta nyeretlenek otthonukban, melyből a legutóbbi 3-at el is bukták.
– A legutóbbi 3 hazai mérkőzésükön már az első félidőt is hátránnyal fejezték be. Nem meglepő ennek tudatában, hogy ezen ütközetek mindegyikén kaptak legalább 2 gólt.
– Ugyan az első csörtéjük során még sikerült lehúzniuk a rolót, de azóta minden odahaza megvívott mérkőzésükön kaptak legalább 1 gólt.
– Az eddigi 15 forduló során 11-en tudott mindkét fél eredményes lenni, azaz a meccseik 73 %-ban.
– A Twente összesen 195 lövéssel próbálkozott eddig, amelynek a 43.6 %-a kaput talált. Ez az arány a legmagasabb a holland élvonalban. A kaput talált lövéseiknek nagyjából a harmadából születik gól.
– A Twente használja ki legkevésbé a cserelehetőségeit. Mindössze 14 olyan cserét hajtottak végre a szezon során, amelyet követően egy játékos legalább 30 percet tölthetett a pályán.
– A Twente ellen követték el a szezonban a legkevesebb szabálytalanságot, így a legkevesebb lapot is az ő ellenfeleiknek osztottak ki. Ez az adat azért lehet meglepő, mivel a Twente elég nagy arányban tud labdát szerezni és szerelni.

AJAX

– Az amszterdami alakulat vezeti a tabellát a maga 11 diadalával, ami mellett 2-2 döntetlen és vereség csúszott be.
– 4 mérkőzés óta veretlenek ugyan, de a legutóbbi 2 bajnokijukon csak döntetlent tudtak elérni (Willem II ellen 1:1, PSV ellen 2:2).
– Otthonuktól távol 5 sikert és 1-1 döntetlent és bukást könyvelhettek el.
– Magasan ők a legeredményesebbek. 54 esetben zörgették meg az ellenfél hálóját, amire csak 12 esetben jött válasz. Ez a Vitesse és a Feyenoord együttesével holtversenyben a legkevesebb kapott gól.
– Az Ajax 15 forduló során 12 alkalommal játszott 2.5 találat fölötti végeredményű mérkőzésen (80%).
– 7 idegenbeli mérkőzésükből 6-szor ők szerezték az első találatot, míg 5 alkalommal előnnyel vonulhattak a félidei szünetre, de hátrányban még egyszer sem voltak ekkor.
– Otthonuktól távol csak 2 bajnokin fordult az elő, hogy mindkét fél eredményes tudjon lenni.
– Érdekesség, hogy az vendégszerepléseik során elszenvedett 4 góljuk mindegyike a második játékrészben esett, ráadásul ebből 3 a szünet utáni 15 percet követően.
– Az Ajax lőtt idén a legtöbbször kapura (339), de a hatékonyságuk csak 39.2 %-os, ami erős közepes. A kiemelten sok lövés miatt azonban így is futószalagon termelik a gólokat.
– 15 forduló alatt 8 büntetőhöz jutott az Ajax, amelyből 7-et értékesíteni is tudtak.
– Erik ten Hag szeret belenyúlni a mérkőzésbe és variálgatni, ami a nagy leterheltség miatt nagyon fontos. Megteheti ezt, hiszen játékosállománya fantasztikus. Ő 26 alkalommal állított be a kispadról játékost úgy, hogy még volt legalább fél óra hátra a találkozóból.
– Az Ajax szabálytalankodik a legkevesebbet az Eredivisie idei kiírásában. Ennek fényében nem meglepő, hogy ők kapták a legkevesebb sárga lapot.

MÉRKŐZÉS ELŐTTI NYILATKOZATOK

TWENTE

“Az FC Emmen ellen láttuk, hogy az az energia, amely a téli szünet előtti utolsó mérkőzésen hiányzott, teljesen visszatért. Ez jó hír számunkra. Az Ajax Hollandia egyik legjobb csapata, a futballistái nagyon motiváltak. Nem szabad félnünk, nem kell leszegett fejjel játszanunk. Ehhez akarunk ragaszkodni. Csak szárnyalni félelem nélkül.” – nyilatkozta a Twente vezetőedzője.

AJAX

ÖSSZEGZÉS

Lentebb az elemzés írójának saját tapasztalatain alapuló véleményét olvashatod, amelyért felelősséget nem vállal!

Véleményem szerint ez egy fontos mérkőzés lesz az Ajax számára a két jubiláló játékos miatt, valamint a Felenoord és a Vitesse is ott liheg a nyakukban. Egy halovány formát mutató Twente nem igazán állhat az útjukba. Nagy esély mutatkozik egy sok gólos derbire, amelyet végül az amszterdami alakulat nyer meg.

Előző cikkPremier League, Arsenal – Crystal Palace, 2021.01.14., 21:00
Következő cikkCoppa Italia, Atalanta – Cagliari, 2021.01.14. – 21:15