Kezdőlap A nap elemzése Serie A, AS Roma – Inter, 2021.01.10., 12:30

Serie A, AS Roma – Inter, 2021.01.10., 12:30

1464
0

AS ROMA – INTER

2021.01.10. 12:30, Olaszország – Serie A, 17.forduló
 

MÉRKŐZÉS INFORMÁCIÓK

Helyszín:A mérkőzésnek a Rómában található Stadio Olimpico ad otthont, amely nagyjából 70,634 néző befogadására lenne alkalmas, azonban a koronavírus miatt zárt kapuk mögött kerül megrendezésre az összecsapás.
Távolság: A vendégeknek légvonalban 478 kilométeres utat kellett megtennie, amit nagyjából egy óra alatt tudtak teljesíteni repülőgéppel.
Várható időjárás:9°C-os hőmérséklet, illetve 86%-os páratartalom várható. Csapadékra jelentős, 59% esély mutatkozik, minimális széllökésekkel kísérve.
Játékvezető:A 39 éves Marco Di Bello fújja majd a sípot, aki karrierje során 113 Serie A összecsapáson dirigált már. Ezeken 535 sárga (4,73/meccs), valamint 32 piros lapot osztott ki (0,28/meccs), 41 megítélt büntető mellett (0,36/meccs).
-> Ebben az idényben 8 olasz első osztályú ütközeten volt ő a sípmester, melyeken összesen 36 sárga (4,5/meccs) és 1 piros lapot (0,125/meccs) húzott elő a zsebéből, tizenegyest pedig hétszer fújt be (0,875/meccs).
-> A Roma számára vezette a legtöbb meccset sporttárs pályafutása során, szám szerint 20-at (13GY, 3D, 4V), míg az Inter csak 9-szer játszott a kezei alatt, de egyszer sem kaptak ki (9GY, 3D).
Közvetítés:Digi Sport 1 / Kezdőrúgás : 12:30
Egymás elleni eredmények:Az utolsó 5 bajnoki találkozásuk rendre döntetlennel zárult. Utoljára két csapat ettől hosszabb ilyen szériát 1995-ben tudott felmutatni, akkor a Napoli és a Torino játszotta hatodik remijét zsinórban.
A két gárda meccsei eredményezték a Serie A történelmében a legtöbb találatot, szám szerint 503-at. 279-et az Inter, míg 224-et a Giallorossi lőtt.
Az Inter a legutóbbi 11 alkalomból, amikor a Roma otthonába látogatott, csak egyet tudott megnyerni, azon kívül 5-5 ikszet és 5 kudarcot könyvelhettek el itt. Az egyetlen sikerük ebből 2017-ben sikerült.

ÖSSZEÁLLÍTÁSOK

KEZDŐCSAPAT

AS ROMA

INTER

HIÁNYZÓ JÁTÉKOSOK

AS ROMA

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
MiranteKapus1100
SantonVédő400
CalafioriVédő200
FazioVédő000
PastoreKözéppályás000
ZanioloKözéppályás000
PedroTámadó1333
A táblázatban a bajnokságban elért számadatok szerepelnek.

INTER

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
D’AmbrosioVédő1102
VecinoKözéppályás
A táblázatban a bajnokságban elért számadatok szerepelnek.

KÉRDÉSES JÁTÉKOSOK

AS ROMA

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
A táblázatban a bajnokságban elért számadatok szerepelnek.

INTER

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
A táblázatban a bajnokságban elért számadatok szerepelnek.

VISSZATÉRŐ JÁTÉKOSOK

AS ROMA

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
SpinazzolaVédő1313
A táblázatban a bajnokságban elért számadatok szerepelnek.

INTER

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
– – 
A táblázatban a bajnokságban elért számadatok szerepelnek.

HASZNOS INFORMÁCIÓK

CSAPAT HÍREK

AS ROMA

Paulo Fonseca mesternek 7 hiányzóval kell számolnia, de egy játékosa visszatérhet ma délután.
– Az első számú kapusnak számító, Antonio Mirante továbbra sem elérhető, így még mindig Pau López pótolhatja a gólvonalon. Hiánya komoly érvágásnak számíthatna, de a spanyol portás egész magabiztos teljesítményt nyújt a helyén.
– A védelemből hárman még mindig nem léphetnek pályára. Davide Santon, Federico Fazio és Riccardo Calafiori hosszabb ideje bajlódnak sérüléssel, így kiesésük nem akkora probléma, megvan a pótlásuk. Közülük Santon szerepelt a legtöbbször a bajnokságban, szám szerint 4 alkalommal látott gyepet az olasz jobb bekk.
– A középpályán még nem jutott szóhoz ebben az idényben sem Pastore, sem pedig Zaniolo, pedig különösen utóbbi tudna színt hozni a játékba és számítana alapembernek.
Mirante mellet van még egy nagyon fontos hiányzójuk, Pedro személyében. Az ex-barcelonai támadó kitűnő szezont fut idén, 13 Serie A mérkőzésen 6 gólból vette ki a szerepét, 3 találattal és 3 assziszttal.
– Jó hír azonban, hogy a bal szárnypozícióban újra hadra fogható Leonardo Spinazzola, miután visszatért sérüléséből. Nagyon fontos pillére ennek a római csapatnak, így nagy valószínűséggel már is bevetésre kerül.
– A gólvonalon a már említett Pau López áll majd. Eddig nagyszerűen hárít, 76,5%-os hatékonyságot mutatott fel 6 bajnokiján, amiből viszont mindössze egyet tudott lehozni üresen tartott hálóval.
– A hátsó alakzat elengedhetetlen tagja a brazil bekk, Roger Ibanez. 35 szerelési kísérletéből 25 sikeres volt, ráadásul 18-szor próbálkoztak ellene cselle, amit 44,4%-os hatékonysággal állított meg, ami a legjobb a Farkasok védőinél.
– Több fegyvere is van a gárdának, az eddigi legeredményesebb az örmény, Henrikh Mkhitaryan. Az Ő nevéhez fűződik a legtöbb kapura lövés (43), kaput eltaláló kísérlet (18) gól (8), assziszt (7), illetve gólhelyzet kialakítás is (10) házon belül a bajnokságban.
Ez egyértelműen az eddigi legjobb idénye a középpályásnak, ha pedig ezt a formát folytatni tudja, akkor akár a szezon legjobbja is lehet – akár liga szinten is.
Edin Dzeko is jobban teljesít hétről-hétre, viszont az Inter ellen nagyon szeret futballozni. A kék-fekete mezes milánóiak elleni 9 bajnoki párharcán kiosztott 5 asszisztot, illetve rúgott két gólt is.
– 3-4-2-1-es formációban kezdhetnek, játékstílusuk pedig felettébb célra törő. Az egész bajnokságban az ötödik legtöbb lövést (232) engedték el, labdabirtoklásuk viszont csak 50,8%-os, ami pontosan a középmezőnybe sorolható.

INTER

Antoni Conte mindössze két emberét volt kénytelen otthon hagyni, rajtuk kívül viszont szerencséjükre nincs komolyabb problémájuk.
– A hátsó alakzatból Danilo D’Ambrosio vált ki, pedig eddig minden fordulóban hadra fogható volt, de mindig kapott szerepet. Összesen 11 bajnokin játszott, melyeken 3-szor talált be az ellenfelek kapujába a jobbszárny.
– Ellentétben vele, Matías Vecino még egy ütközeten sem volt egészséges, Conte egész szezonban nem számíthatott az uruguayi középpályásra. Ennek köszönhetően hiánya sem aggasztó, nem újdonság az, hogy nem lehet a csapat segítségére.
– Várhatóan Arturo Vidal és Romelu Lukaku is visszakerül a kezdőcsapatba, miután a hétközi fordulóban csak a kispadon indultak – rotáció szempontjából.
– A kapuban Samir Handanovic az egész idényben bizonyítási lehetőséget kapott, panasz pedig nem igen lehet teljesítményére. Ugyan nem magaslik ki a ligából a maga posztján, de mégis az ötödik legkevesebb gólt engedte, 21-gyel.
– A védelmükben van egy korábbi Roma játékos, Aleksandar Kolarov személyében. Amióta áttette székhelyét Olaszországba 2017-ben, 7 szabadrúgást gólt szerzett, de mindet a Roma színeiben – ez hárommal több, mint az őt követő futballista az olasz élvonalban e tekintetben 2017 óta. Ez idő alatt a Nerazzuri mindössze kétszer volt eredményes szabadrúgásból.
Arturo Vidal visszatérése a kezdőbe már csak abból a szempontból is érdekes lehet, hogy eddigi Serie A góljainak 23%-át fővárosi csapatok ellen szerezte. 4-4-szer talált be a Romanak és a Lazionak is egyaránt, azonban ebben az idényben még nem találta meg góllövő cipőjét – pedig az elmúlt négy Serie A szezon mindegyikében legalább 7-szer eredményes volt.
– A Romelu Lukaku-Lautaro Martínez duó talán a legfélelmetesebb az olasz élvonalban. Ketten együtt felelősek az Iner bajnoki találatainak több, mint feléért, 21 góljukkal (51%). Előbbi 12, míg utóbbi 9-cel járult hozzá az eddigi sikerekhez, amihez – kettejük statisztikáját összesítve – 7 assziszt dukál.
– A nyári átigazolási szezon egyik legjobb fogása, a jobb szárny Achraf Hakimi és a horvát középpályás, Marcelo Brozovic egyaránt 4-4 kiszolgálásnál tartanak. Amellett, hogy stabilizálják a pálya tengelyét a védelem előtt, a támadójátékot is nagy előszeretettel segítik.
– 3-5-2-es formációban indulhatnak, stílusuk pedig iramot diktáló, szeretik tartani a labdát. 54,4%-ban van náluk a játékszer meccsenként, ami a ligában a negyedik legjobb adat. Próbálhatnak majd a rómaiak fölé kerekedni mezőnyben, de ez nem biztos, hogy hatékony stratégia lesz, mert Fonseca erre építhet.

HASZNOS STATISZTIKÁK

AS ROMA

– A dobogó 3. helyén állnak 33 pontjukkal, amit 10 győzelemmel és 3 döntetlennel szereztek meg, 3 kudarc mellett. Ma egy esetleges győzelemmel megelőzhetik az Intert a második helyen, 4 egységnyire felzárkózva a listavezető Milan mögé.
– 35 lőtt góljuktól csak 3 csapat lőtt többet, viszont 24 kapott találatuk a legtöbb az első 7 helyezett között. Ez a mérkőzésenkénti átlagra 3,7-et jelent.
– A legutóbbi 7 bajnokijukból csak egyet buktak el (14%), 1 remi (14%) és 5 diadal mellett (72%).
– Minden sorozatot figyelembe véve az ezt megelőző 7 találkozójukból 6-szor több, mint 2,5 gól született (86%), ezeken pedig eredményes tudott lenni mindkét csapat.
– Az utolsó 6 Serie A találkozójukból 4-en szereztek legalább 3 találatot a rómaiak. Ez közel 67%-os statisztikának felel meg.
– A fővárosiak veretlenek a legutóbbi 12 hazai bajnokijukon (9GY, 3D), ami a leghosszabb szériájuk otthon 2017 februárja óta, amikor 24 derbin át tartott a sorozat.
– A legutóbbi 12 otthonukban vívott ligameccsükből 9-szer több, mint 2,5 találat esett. Ez 75%-os adatot jelent.
Az utolsó 5 ilyen párbajukból 3 alkalommal (60%) maguk is eredményesek tudtak lenni legalább háromszor.
– Ebben az idényben háromszor is előfordult, hogy már az első játékrészben bevették ellenfelük kapuját 3-szor, utoljára ennél többet az 1999/2000-es idényben értek el, 4 találkozóval.
– A 16 eddigi forduló alatt mindössze egyszer mehettek hátrányban a félidőre (6,25%), 10-szer vezetni tudtak (62,5%), valamint 5 alkalommal patthelyzetben álltak (31,25%).
– Az eddigi 16 forduló alatt mindössze egyszer álltak hátrányban a félidőben (7%), hétszer patthelyzetben voltak (50%), míg 6-szor vezettek (43%). Amikor előnyt kovácsoltak az első játékrészben, rendre be is húzták a találkozót.

INTER

– A tabella második pozícióját foglalják el 36 egységgel, 11-3-2-es mérlegükkel. Egy esetleges sikerrel 1 pontra zárkózhatnak városi riválisuk mögé, és 6 ponttal maguk mögött hagyhatják a mai, fővárosi ellenfelüket.
– A ligában a legtöbb gólt jegyezték eddig 41-gyel, az Atalanta áll mögöttük 40-nel. Ami még biztató, hogy 21 kapott találatuknál csak 3 együttes engedett kevesebbet. Ez a meccsenkénti átlagra 3,9 gólt jelent.
– A hétközi vereségük a Sampdoria otthonában azt jelentette, hogy megszakadt 11 meccses bajnoki veretlenségük (9GY, 2D). Conte vezetésével mindössze egyszer veszítettek el két egymást követő bajnokit, még 2020 februárjában/márciusában a Lazio és a Juventus ellen.
– Az utolsó 4 Serie A meccsükön betalált mindkét fél, ráadásul ezeken több, mint 2,5 találat született.
– Az idényben a legtöbb gólt Ők szerezték szögletből (7), illetve fejesből (8) is, amibe már beleszámít De Vrij Sampdoria elleni szépítő találata is.
– Otthonuktól távol, minden kupaporondot szem előtt tartva a legutóbbi 5 párharcukon rendre született legalább 3 gól, amihez 4-szer hozzájárult mindkét fél (80%).
– Idegenben a legutóbbi 5 tétmeccsükből 3-szor szereztek legalább 3 gólt, ami 60%-os adatnak felel meg.
– Minden versenysorozatot figyelve elmondható, hogy a legutolsó 8 megmérettetésükből 7-szer eredményes volt mindkét fél (87,5%).
– A 16 játékhét alatt mindössze négyszer vezettek az első játékrészt követően (25%), ahogy négyszer voltak hátrányban is (25%), viszont 8 alkalommal remire álltak a szünetben (50%). Viszont amikor az első félidő patthelyzettel zárult, egyszer sem veszítettek, 6-szor győztek (65%), míg kétszer maradt az eredmény (25%).

MÉRKŐZÉS ELŐTTI NYILATKOZATOK

AS ROMA

– Paulo Fonseca nyilatkozata:

”Megérdemelne egy ilyen győzelmet a csapat, amilyen keményen dolgozik. Van önbizalmunk és ambíciónk, hogy egy nagyszerű meccset játsszunk egy ilyen együttessel, mint az Inter!”

INTER

– Antonio Conte nyilatkozata;

”Egy nagyszerű csapatról beszélünk, amikor a Romaról van szó, amely kihívást jelent nekünk a Scudetto, vagy a Bajnokok Ligája helyek megszerzésében. Ezért óhatatlanul felmérjük saját ambíciónkat, ezzel a nagyon erős gárdával szemben!”

ÖSSZEGZÉS

Lentebb az elemzés írójának saját tapasztalatain alapuló véleményét olvashatod, amelyért felelősséget nem vállal!

– Kiélezett mérkőzés várható, ahol mindkét csapatnak komoly tétje lehet hosszútávon. A hazai pálya előnye viszont adhat annyit a rómaiaknak, hogy épphogy behúzzák a találkozót, még a sok hiányzó ellenére is. Mindkét féltől várok találatot, összesítve legalább hármat.

Előző cikkFA Kupa, Manchester United – Watford, 2021.01.09. – 21:00
Következő cikkA nap leghasznosabb statisztikái, 2021.01.10.