Kezdőlap Kulcsinfók Egy több sebből vérző Stoke fogadja a Tottenhamet, az angol Ligakupa negyeddöntőjében.

Egy több sebből vérző Stoke fogadja a Tottenhamet, az angol Ligakupa negyeddöntőjében.

440
0

Stoke – Tottenham
/EFL Cup, negyeddöntő – Szerda, 18:30/

A hazaiak nem számíthatnak 4 hálóőrükre, valamint legeredményesebb játékosukra, velük pedig nem ér véget a sor. Óriási érvágást jelent ez számukra, ezt pedig a Premier League élmezőnyébe tartozó Tottenham irgalmatlanul kihasználhatja.

Az első 8 fordulóban Adam Davies állt a gólvonalon a piros-fehéreknél, azonban utolsó ütközetén, a Swansea ellen már csak egy félidőt töltött a pályán. Az ő helyét csereként beszállva Angus Gunn vette át, de a 24 esztendős portás szintén megsérült a 11. játékhét után. Ennek következtében visszahívták a nyáron Doncasterbe kölcsönadott, Josef Bursikot. Ő azóta egész magabiztosan védett a másodosztályban, 9 bajnokin mindössze 8-szor jártak túl az eszén. Viszont, mivel a Doncaster Rovers színeiben már pályára lépett az idei Ligakupa kiírásban (melyen vereséget szenvedtek, és 3 gólt engedett), így a szabályok értelmében nem lehet nevezve a Stoke tagjaként. A keretben ugyan ott van még Niki Maenpaa és Nathan Broome is, de egyikük sem elérhető ma.

Ezáltal két egészséges kapusuk maradt estére. Az egyik a 37 esztendős Andy Lonergan, aki utoljára a 2018/19-es szezonban védett tétmérkőzésen. Abban az idényben 7-szer állt, az akkor harmadosztályban szereplő Rochdale kapujában, valamint 4-szer a Middlesbrough kupameccsein. Ezen a 11 találkozón összesen 21-szer vették be hálóját, ami közel sem fényes statisztika, ráadásul két éve volt ez. A másik aki bevethető, a 19 esztendős kameruni, Blondy Nna Noukeu. Utóbbi a Stoke akadémiáján nevelkedett, ma pedig az első felnőtt, profi ütközetére készülhet, amennyiben rá esik Michael O’Neill választása.

Ha ez még nem lenne alapjában véve is égető nagy gond, ennek tetejébe még több kulcsjátékos nem szerepelhet a mezőnyben. A sokat megélt John Obi Mikel, aki 6 ütközeten is csapatkapitány volt, a 14. fordulóban sérült listára került. Tőle Sam Clucas vette át a szalagot, aki december 5-én, a Middlesbrough elleni bajnokin dőlt ki a középpályáról, azóta pedig mindkettejük hiánya érezhető a pálya tengelyében. Ennek tetejébe három nappal később, a gárda legeredményesebb futballistája, Tyrese Campbell is elhagyta a pályát sérülés miatt a Cardiff ellen.

Mióta Clucas is kidőlt a sorból 4 mérkőzést játszottak, mindet a bajnokságban. Ebből mindössze egyet tudtak megnyerni, két 0:0-s döntetlen és 1 kudarc mellett. Ezen a 4 derbin mindössze kétszer zörgették meg a hálót összesen, ami jól mutatja, mennyire hiányzik Campbell is. Az előző 3 Ligakupa fordulóban ugyan meglepetésre, de épphogy fölül múlták a Wolves, majd a Gillingham, azt követően pedig az Aston Villa csapatát, rendre 1:0-s eredménnyel. Ez ugyan jó eredménynek mondható, mivel két Premier League csapatot is kiejtettek, azonban az 1:0-s sikerek sora hosszútávon nem fenntartható.

Ezzel szemben a Tottenham oldalán nincs különösebb gond hiányzók terén, mindössze Japhet Tanganga, Erik Lamela és Giovani Lo Celso nem juthat ma szóhoz sérülés miatt. Közülük Lo Celso rendelkezik 11 bajnokival, Lamela mindössze 5, míg Tanganga egy ütközeten sem volt bevethető. Rajtuk kívül a mellékszerepet betöltő Joe Rodon hiányzik majd a hátsó alakzatból, mivel ő már pályára lépett a Ligakupában más csapat színeiben idén.

A bajnokság egy adott pontján vezették az angol első osztályt, azonban most nincsenek túl jó formában. December 16-án a Liverpool az utolsó percekben végett vetett 10 meccses veretlenségi sorozatuknak minden sorozatot figyelembe véve (7 győzelem, 3 döntetlen), majd kudarcot vallottak a Leicester ellen hazai pályán is. Ez a találkozó jókor jön számukra, mivel ideje visszatalálniuk a siker útjára a hétvégi Boxing Day előtt, ahol a Wolverhampton otthonába utaznak.

Összességében egy felszabadult játékot várok Mourinho fiaitól, akik egy tisztességesen helytálló, de elég komolyan megtizedelt Stoke fölött megmutathatják az osztálykülönbséget. Ugyan remek a hazaiak védelme, most a kapus poszton elég komolyan meggyengültek, ami kihathat az egész csapat teljesítményére, a Harry Kane vezette támadósor pedig nem fog kegyelmet adni.

Előző cikkEFL Cup, Everton – Manchester United, 2020.12.23, 21:00
Következő cikkSerie A, Hellas Verona – Inter, 2020.12.23, 18:30