Kezdőlap A nap elemzése LaLiga, Real Sociedad – Atletico Madrid, 2020.12.22, 19:45

LaLiga, Real Sociedad – Atletico Madrid, 2020.12.22, 19:45

778
0

REAL SOCIEDAD ATLETICO MADRID

2020.12.22. 19:45, Spanyol LaLiga, 15. forduló
 

MÉRKŐZÉS INFORMÁCIÓK

Helyszín:A mérkőzésnek a Estadio Anoeta ad otthont, amely pontosan 32 000 néző befogadására lenne képes, azonban a járványhelyzet okozta korlátozások miatt egy szurkoló sem foglalhat ma helyet a lelátókon.
Távolság: A vendégeknek egy 350 km-es utat kellett megtenniük Madridtól a mérkőzés helyszínéig, amely utazás repülővel maximum 1 órányi időt vett igénybe.
Várható időjárás:A megmérettetés idejére San Sebastian területére 13-15°C-ot, 73%-os páratartalmat és gyengén szeles időt jósolnak, csapadék nem várható.
Játékvezető:Az a Guillermo Cuadra indítja útnak a labdát ezen a találkozón, aki a jelenlegi idény folyamán eddig 8 tétmeccsen fújta a sípot, amelyeken 30 sárga (3,75/meccs) és 3 piros lapot (0,375/meccs) osztott ki, továbbá 6 büntetőt (0,75/meccs) is megítélt.

A baszk együttes a szóban forgó sípmester dirigálása alatt csupán 2 alkalommal lépett pályára, ebből az egyik mérkőzést megnyerték, a másikon pedig veszítettek.
Az Atletico Madrid csapata szintén 1 győzelmet és 1 vereséget könyvelhetett el eddig a 36 esztendős szakember által felügyelt meccsein.
Közvetítés:Spíler2 | felvezető: 19:40| kezdősípszó: 19:45
Egymás elleni eredmények:A 144. összecsapásukra készülnek a felek. Az eddigiekben 44 hazai sikernek, 29 pontosztozkodásnak és 70 Matracos diadalnak lehettek szemtanúi a nézők.

Az utóbbi években az összesített mérleghez képest kissé kiegyenlítetteb is a mérleg a két együttes között. A legutóbbi 6 ilyen találkozóból (2017-2020) alkalmával a Real Sociedad 2, az Atletico Madrid 3 alkalommal tudott diadalmaskodni, a fennmaradó 1 meccs pedig döntetlennel zárult. Ezeken a párharcokon összesen 14 találat (átlagosan ~2,3 gól meccsenként) született, a gólok száma pedig 2 mérkőzésen haladta meg a 2,5-et.

ÖSSZEÁLLÍTÁSOK

KEZDŐCSAPAT

REAL SOCIEDAD

ATLETICO MADRID

HIÁNYZÓ JÁTÉKOSOK

REAL SOCIEDAD

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
Adnan JanuzajKözéppályás921
Luca SangalliKözéppályás000
Joseba ZalduaVédő500
MoyáKapus000

ATLETICO MADRID

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
     
Héctor HerreraKözéppályás700
José GiménezVédő400
Ivo GrbicKapus000

KÉRDÉSES JÁTÉKOSOK

REAL SOCIEDAD

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
     
Mikel OyarzabalTámadó1172
David SilvaKözéppályás1012
Jon GuridiKözéppályás400
Andoni GorosabelVédő1101
Aritz ElustondoVédő1000

ATLETICO MADRID

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
     
João FélixTámadó1252

VISSZATÉRŐ JÁTÉKOSOK

REAL SOCIEDAD

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
     
     

ATLETICO MADRID

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
     
     

HASZNOS INFORMÁCIÓK

CSAPAT HÍREK

REAL SOCIEDAD

– A hazai együttesnél 4 fix kimaradó és 5 kérdéses játékos van. Az érintettek közül 5 futballistára mondható, hogy alapember, azonban a többségük a kérdéses kategóriába sorolható.
– A védelem egyik fontos játékosa Aritz Elustondo biztos kimaradó ma. A jobboldali belsővédőként és jobbszélső védőként is bevethető játékos helyét ma ismét Andoni Gorosabel töltheti be, akinek ugyan kétséges a játéka, jelenleg igen nagy az esélye annak, hogy pályára léphet.
– Az együttes legfontosabb hiányzója abszolút David Silva. Az ex-Manchester City középpályás a csapat mozgatórúgója volt amíg pályára tudott lépni, a novemberi sérülése óta viszont jelentősen visszaesett a kék-fehérek teljesítménye. Lehet, hogy fizikálisan már nincs a legjobb formában a spanyol futballista, összjátékban sokat tesz a Sociedad labdakihozatalaihoz és támadásaihoz. Az eddigi 2 gólpassza mellett, az együttes legjobbjai közé tartozik kialakított helyzetek, kulcspasszok, és a támadóharmad felé irányuló átadások terén.
Mindent elmond a játéka fontosságáról, hogy amikor pályán volt a Sociedad a bajnokijai 70%-t megnyerte, míg az együttes elmúlt 5 LaLiga találkozóján nem lépett Silva pályára nyertelen maradt a baszk csapat.
Adnan Januzaj játéka is kérdéses ma este. A belga szélső karrierjét továbbra is jelentősen nehezítik a sérülések, pedig nagyon igyekszik kiteljesedni, hiszen 2 gólja és 1 asszisztja mellett 90 percenként átlagban ő próbálozott a Sociedadból a legtöbb lövési kísérlettel (4.15) és a legtöbb kaput találó lövessél (1.94)
– A baszk együttes leggólerősebb játékos ebben a bajnoki szezonban Mikel Oyarzabal. A fiatal szélső eddig 7 gólt szerzett – valóigaz ebből 5-öt büntetőből rúgott be – és kétszer assziszt is fűződik a nevéhez. Ma viszont kétséges a játéka, és nagy eséllyel nélküle kell szembe szállni a hazaiaknak a Matracosokkal.
– Változásokra lehet számítani a csatárposzton. Willian José kerülhet be a kezdőbe Alexander Isak helyére. Egyik center sincs élete formájában, ugyanis mindkettő csupán 3 találattal rendelkezik a ligában, viszont az előbbi brazil futballistának ehhez elegendő volt 6 mérkőzésen kezdeni, míg a fiatal svéd csatár 9 alkalommal szerepelt a kezdőben.
– A hazaiak várhatóan 4-3-3-as hadrendben fognak ma játszani. A Sociedad csapata leginkább a középen vezeti az offenzívákat, rövid passzokból felépítve, viszont attól sem rettenek meg ha az ellenfél betömörül, ugyanis ilyenkor jellemzően keresztlabdákkal próbálják széthúzni a szemben álló védőket. Kifejezett erősségük még a pontrúgásokból való helyzet teremtés.

ATLETICO MADRID

– Diego Simeone kerete továbbra sem jelentkezik nagyon sok hiányzóval, ma maximum 4 játékost kell nélkülöznie az argentin szakvezetőnek.
Héctor Herrera biztos, hogy ma nem lesz bevethető. A mexikói középpályás izomsérülés miatt marad partvonalon kívül, pedig amíg játékban volt ő osztotta az egyik legtöbb támadóharmad felé irányúló átadást a vendégek közül.
José Gimenez is rendkívül hosszú ideje van a sérültek között számontartva. A jelenlegi idényben csak 4 bajbajnokin lépett pályára, egyébként az elmúlt évek egyik legjobb védőjét veszíti így el hosszú időre a vendégek mestere.
Joao Félix játéka ugyan még kérdéses, de a bordasérülése szinte teljesen regenerálódott, úgyhogy rövidesen visszatér a csapatba. A visszatérése mindenképp jó hír lenne, hiszen ebben a szezonban már kifejezetten impresszív volt a játéka. A bajnokságban 5 gólt szerzett és 2 gólpasszt osztott ki.
– Amennyiben Félix nem lesz bevethető várhatóan Thomas Lemar fog játszani, egyfajta hamis kilencesként, Luis Suarez mellett. A francia játékos madridi karrierje valószínűleg mindenki számára hatalmas csalódás. A játéka egyáltalán nem tükrözi, hogy közel 70 millióért igazolták 2 éve, egyik mutatójában sem emelkedik ki a csapatából, a jelenlegi szezont tekintve.
Luis Suarez a Matracosok legeredményesebb játékosa. Az uruguayi center 7 bajnoki góllal és 1 gólpasszal rendelkezik ebben a szezonban – az csak egy játékos szerzett tőle több gólt az eddigi bajnoki szezonban az egész mezőnyt tekintve.
Suareznek kifejezetten jól jön, hogy nem kell intenzíven letámadnia, hiszen az Atletico játéka nem erre épül. Jól helyezkedik, szabad területet csinál a társak számára, mindemellett pedig még 2 góllal többet is szerzett eddig mint ami a helyzetei alapján elvárható lett volna.
– Senki nem osztott ki az eddigi spanyol bajnoki szezonban több gólpasszt mint Angel Correa. AZ argentin támadó 5-ször asszisztált találathoz, mindezt úgy, hogy az általa kialakított helyzetek alapján nagyjából 2 assziszt születik átlagosan.
Jan Oblak továbbra is a világ egyik legjobb hálóőre, hiszen a Matracosok számára továbbra is klasszis teljesítményt nyújt a kapuban. A szlovén portás eddig 12 bajnokin 35 védést mutatott be, csupán 5 gólt kapott – ami a fele várható kapott gólok számának – ez azt is jelenti, hogy a kapujára érkező lövések mintegy 87,5 %-át hárította.
– A vendégek 3-5-2-es formációra állhatnak át a Sociedad ellen. Simeone gárdája kifejezetten erős a helyzetek értékesítésében, amely lehetőségek nagy általánosságban a szélről indulva keletkeznek. A

HASZNOS STATISZTIKÁK

REAL SOCIEDAD

– A hazai együttes a LaLiga tabellájának a 3. helyén áll a maga 26 bezsebelt pontjával – mindezt úgy, hogy a top 7 csapat mindegyikétől minimum 2 mérkőzéssel többet játszott le. A Sociedad csapata mérkőzésein 15 játéknap alatt 35 gól esett (2,3/meccs) amiből 25-öt lőttek a Kék-fehérek, az ellenfeleik pedig 15 alkalommal voltak eredményesek velük szemben.
– A Real Sociedad legutóbbi öt hazai bajnoki találkozóján veretlen maradt (3 győzelem, 2 döntetlen). A hazaiaknak legutóbb 2016 decemberében sikerült zsinórban ettől több LaLiga meccsen (7) elkerülni a vereséget.
– A hazaiak az utóbbi 6 keddi napon lejátszott bajnokijukból csak 1 mérkőzést (~17%) nyertek meg – 2 döntetlen és 3 vereség mellett.
– A pályaválasztó együttes legutóbbi 3 hazai bajnoki meccse egyikén sem érte el 2,5-et a találatok száma.
– Minden sorozatot figyelembe véve zsinórban 8 mérkőzése képtelen nyerni a Real Sociedad – ebből 6 találkozó (75%) döntetlennel végződött.
– Az elmúlt 4 tétmeccse (vs Levante, Barcelona, Eibar, Napoli) egyikén sem úszta meg kapott gól nélkül a hazai csapat.
– A bajnokságot és a nemzetközi porondot egybe véve a Sociedad előző 7 megmérettetéséből 6 találkozón (~86%) is mindkét pályára lépő együttes eredményes volt.

ATLETICO MADRID

– Az Atletico Madrid a spanyol bajnokság éllovasa, amihez 29 gyűjtött pont dukál – ehhez, hozzátartozik, hogy a top 4-ből a maradék 3 együttes közül mind minimum 2 bajnokival többet játszott le. A vendégek 12 LaLiga meccs alatt 24 alkalommal találtak be az eddigi ellenfeleik kapujába, emellett az ő hálójukban 5-ször landolt a labda.
– A Matracosok csapata nem tudott nyerni az utolsó négy idegenbeli LaLiga meccsén baszk ellenfelekkel szemben (2 döntetlen, 2 vereség), pedig az azt megelőző 5 ilyen meccséből négyet (80%) megnyert a vendégcsapat (1 vereség mellett).
– Simeone gárdája az előző fordulóban kikapott a Santiago Bernabeu stadionban, a városi riválissal szemben. Ezzel a Piros-fehérek megszakították a 12 bajnokin át tartó idegenbeli veretlenségi sorozatukat. A 2018/19-es szezon kezdete óta csak egy alkalommal fordult elő, hogy az Atletico zsinórban 2 bajnokin vereséget szenvedjen.
– A vendégek a hét második napján játszott előző 12 LaLiga mérkőzésükből csak 1 meccsen (~8%) szenvedtek vereséget – 8 győzelem és 3 döntetlen mellett.
– Az Atletico legutóbbi 28 bajnoki mérkőzéséből 27 találkozón (~96%) nem talált legyőzőre.
– A vendégek legutóbbi 7 idegenbeli LaLiga mérkőzéséből 6 megmérettetésen (~86%) is kevesebb mint 2,5 gól született.
– Minden sorozatot figyelembe véve a Matracosok előző 4 mérkőzéséből 6 meccsen (~86%) is megszerezték a találkozó első gólját.

MÉRKŐZÉS ELŐTTI NYILATKOZATOK

REAL SOCIEDAD

Imanol Alguacil (a Sociedad menedzsere): “Az Atletico egy nagyon erős csapat. Ebben az éveben is sokat javultak labdával és rendszer szinten is. Az utóbbi időben nagyon sok szisztémát alkalmaznak, így nem tudhatjuk előre ma mire készülnek. Simeone egy nagyszerű szakember, aki az előző 10 évben megmutatta, hogy képes összerakni egy versenyképes csapat… Két vereség és 8 nyeretlen meccs után csak a győzelemre koncentrálunk majd, még ha az ellenfél is az esélyesebb.”

ATLETICO MADRID

Diego Simeone, az Atletico Madrid szakvezetőjének pár mondata: “Úgy gondolom, hogy még nem állunk készen arra, hogy Félix, Costa és Suarez egyszerre kezdjen, de a meccs végén lehet, hogy mindhárman pályán lesznek. A Celta Vigo elleni meccs remek referencia, nagy kár, hogy ott Diego megsérült. Türelmesnek kell lennünk, és ki kell használnunk minden egyes játékosunk legjobbját, a legfontosabb az, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy megfelelő az állapotuk a pályára lépéshez.”

ÖSSZEGZÉS

Lentebb az elemzés írójának saját tapasztalatain alapuló véleményét olvashatod, amelyért felelősséget nem vállal!

– Érdekes mérkőzés elé nézünk, ugyanis mindkét csapatban van potenciál, még ha a hazaiak rossz formában is vannak. Nem feltétlen várható egyik oldalról sem hatalmas különbség, de ez a jelenlegi Atletico van olyan erős, hogy idegenben megverje 1-2 góllal a formán kívüli Sociedadot.

Előző cikkLaLiga, Valladolid-Barcelona, 2020.12.22., 22:00
Következő cikkEFL Cup, Arsenal – Manchester City, 2020.12.22, 21:00