Kezdőlap A nap elemzése UEFA Bajnokok Ligája, Basaksehir – RB Leipzig, 2020.12.02. – 18:55

UEFA Bajnokok Ligája, Basaksehir – RB Leipzig, 2020.12.02. – 18:55

494
0

BASAKSEHIR – RB LEIPZIG

2020.12.02. 18:55, UEFA Bajnokok Ligája – H csoport, 5. forduló
 

MÉRKŐZÉS INFORMÁCIÓK

Helyszín:Az összecsapásnak a Fatih Terim Stadion ad otthont, amelynek a befogadóképessége eléri a 17 156 főt. Ma azonban a járványhelyzet miatt a hazai csapat nem élvezheti a szurkolói többség támogatását, ugyanis zártkapuk mögött kerül megrendezésre mérkőzés.
Távolság: A vendégeknek egy 1720 km-es utat kellett megtenniük Lipcsétől Isztambulig, amely repülővel körülbelül 2 és fél órát vett igénybe.
Várható időjárás:A megmérettetés idejére Isztambul területére 7-8°C-os, 80%-os páratartalmat és gyengén szeles időt jósolnak, csapadék nem várható.
Játékvezető:Carlos del Cerro Grande fogja dirigálni a két klub összecsapását! A spanyol szakember eddigi karrierje során összesen 11 főtáblás Bajnokok Ligája mérkőzésen fújhatta a sípot, amelyeken kiosztott 34 sárga (~3,1/meccs) és 1 piros lapot (~0,1/meccs). Emellett megítélt 2 büntetőt is (~0,2/meccs)!

A 44 esztendős játékvezető a hazaiak mérkőzésein eddig egy alkalommal sem szerepelt, míg a németek már 1 alkalommal játszottak a felügyelete alatt. Ez az idei naptári éveben volt, amikor hazai pályán 3:0-ra verték meg a Spurs-t
Közvetítés:Spíler2 | felvezető: 18:30 | kezdőrúgás: 18:55
Egymás elleni eredmények:Eddig csupán egyetlen alkalommal csapott össze a két együttes. Az említett eset természetesen az idei BL kiírás Németországban lejátszott csoportmeccse volt, amit a Lipcse 2:0-ra nyert meg Angelino két találatval.

ÖSSZEÁLLÍTÁSOK

KEZDŐCSAPAT

BASAKSEHIR

RB LEIPZIG

HIÁNYZÓ JÁTÉKOSOK

BASAKSEHIR

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
     
AleksicKözéppályás1010
CaiçaraVédő600

RB LEIPZIG

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
     
HwangTámadó711
LaimerKözéppályás000
HenrichsVédő1100
KlostermannVédő500

KÉRDÉSES JÁTÉKOSOK

BASAKSEHIR

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
     
CrivelliTámadó910
TopalKözéppályás1010

RB LEIPZIG

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
     

VISSZATÉRŐ JÁTÉKOSOK

BASAKSEHIR

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
     

RB LEIPZIG

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
     

HASZNOS INFORMÁCIÓK

CSAPAT HÍREK

BASAKSEHIR

– A hazai csapatnál összesen 2 biztos, és további 2 potenciális kimaradóval számolhatnak a törökök. A kettő egyvelegéből összesen 1 játékos mondható alapembernek.
Daniel Aleksic koronavírus fertőzése miatt karanténban van, így nem került be a keretbe. A szerb középpályás a csapata kiegészítőembere lenne, így nagy eséllyel nem lesz óriási kihatással az isztambuliak játékára a hiánya
Júnior Caicara már egy ideje partvonalon kívül van. A Basaksehir együttesében, az előző szezonban a brazil játékos alapember volt, azonban az előző ilyen összecsapáson sérülést szenvedett, még október 20.-án, azóta pedig harcképtelen.
Enzo Crivelli és Mehmet Topal játéka egyaránt kérdéses, az utóbbi a középpálya kiegészítőembere, az előbbi pedig a csatársorban másodikszámú opció.
– A hiányzók fényében Deniz Turuc tehát középpályán társulhat Irfan Can Kahvecihez. Az előbbi a bal- az utóbbi pedig a jobboldali félterületben mozoghat a csatár mögött.
– Érdemes lehet a hazaiak jobbszélsőjének a játékát figyelni. A bosnyák Edin Visca kiemelkedik a csapatából, ugyanis egyedüliként két BL találathoz is fűződik – az egyik esetben ő volt eredményes, a másikban pedig a gólpasszt adta. Visca nem csak a gólokban teljesít jól, az eddigi 3 Bajnokok Ligája meccsén 6 sikeres csel és 14 győztes párharc áll a neve mellett. Nem mellesleg igazi nagyágyú, már abban az értelemben, hogy az eddigi 11 lövését, mind a tizenhatoson kívülről suhintotta meg.
Okan Burut a csapat vezetőedzője 4-1-4-1-es hadrendben küldheti pályára a csapatát, amely valószínűleg próbálja majd a területeket csökkenteni a Lipcse számára, azonban hátránya, hogy nem igazán tud a kontrák ellen védekezni a török együttes, hiszen ha a vonalak között átjut a labda gyakran emberfölényben kerül lendületbe az ellenfél, az egyedüli szűrő és a középsővédőkkel szemben.

RB LEIPZIG

– A vendégcsapat 4 fix hiányzóval rendelkezik, viszont az utazókeretben nincs olyan játékos akinek kérdéses az állapota. Az kimaradók közül többen fontos szerepet töltenek be a csapatnál.
Lukas Klostermann már egy ideje sérült, a hiányát pedig meg is érzi a Lipcse, ugyanis az általa megjátszott jobboldali belsővédő szerepet – a 3 védő szisztémában – senki nem tudta úgy betölteni, ahogy azt a fiatal német tenné Nagelsmann irányítása alatt.
Bejamin Henrichs is hiányzik a csapatból. A Monacotól igazolt német szélsővédő mindkét szárnyvédő poszton elboldogulna, azonban ma erre biztosan nem kerül sor.
Konrad Laimer a csapat osztrák középpályása még nem lépett pályára a szezonban az igen komoly sérülése miatt, és ez ezen a mérkőzésen biztosan nem változik.
Hee-Chan Hwang is kiesett, ugyanis pozitív COVID-19 tesztet produkált, ami azt is jelenti, hogy a Nagelsmann ismét center nélkül küldheti fel a pályára a Bikákat. Ez talán nem is olyan nagy teher a német edző számára, ugyanis amikor a 3-5-2-es szisztémában Dani Olmo és Emil Forsberg játszott amolyan hamis-kilences szerepkörben sokkal flexibilisebb volt a Lipcse támadójátéka.
Angeliño közvetlen több gólban volt benne, mint bármely más RB Leipzig játékos az idei Bajnokok Ligájában szezonban (3 – két gól és egy gólpassz), miközben ő járult hozzá a legtöbb lövéshez is a csapatából ( 14 – hat lövés és 8 teremtett lehetőség).
– Amióta Emil Forsberg 2017 szeptemberében debütált a Lipcse csapatában, a Bajnokok Ligájában, egyetlen játékos sem szerzett több gólt ebben a sorozatban a csapat mezében, mint ő, aki 7-szer volt eredményes.
Julian Nagelsmann ma is 3-5-2-es formációt alkalmazhat. A németek kifejezetten erősek a helyzetek kialakításában, ugyanis a támadójáték ebben az alakzatban kellően rugalmas, azonban mégis megvan a szervezettség. Mivel a játékosok nincsenek béklyóban, a kvalitásnak köszönhetően gyakran alakítanak ki egyéni villanásokból helyzeteket.

HASZNOS STATISZTIKÁK

BASAKSEHIR

– A Basaksehi a Bajnokok Ligája F csoportjának táblázatán a 4. azaz utolsó helyet foglalja el, az eddigi 3 gyűjtött pontjával. A csoport sereghajtója ez idáig négy mérkőzésen csak a 3 gólt szerzett és 9-et kapott, azaz átlagosan 3 találat születik a találkozói alkalmával.
– Az isztambuli Başakşehir a német ellenfelekkel folytatott öt BL találkozójából csak egyet nyert.
– A törökök az idei szezonban az elsőszámú európai kupasorozatban játszott négy meccsükből hármat elveszítettek, azonban legutóbbi hazai mérkőzésüket megnyerték a versenyben – 2:1 a Manchester United ellen, a 3. játéknapon.
– Okan Buruk együttese a legutóbbi hat hazai meccséből négyet megnyert az európai porondon (2 vereség mellett) – a selejtezőket is beleértve, ez kétszer annyi győzelmet jelent, mint amennyit sikerült az első 11 hazai mérkőzésén elérnie a fővárosiaknak (5 döntetlen, 4 vereség).
– Minden sorozatot figyelembe véve az utóbbi 9 meccséből egyet sem húzott ki a Basaksehir kapott gól nélkül.
– A hazai gárda előző 6 meccsén mindkét résztvevő csapat eredményes tudott leni, a gólok száma pedig mindig meghaladta a 2,5-öt.
– Nincs sok dolga a bírónak az isztambuliak összecsapásain az utóbbi időben. Minden sorozatot figyelembe véve a török együttes az előző 8 találkozójából 6 alkalommal (75%) a lapok száma 5 alatt maradt.

RB LEIPZIG

– A Leipzig a BL csoportja 3. helyét foglalja el az 5. forduló kezdete előtt, az eddig bezsebelt 8 pontjával – ami azonos a második helyezett PSG pontjainak számával és 3 pontra van elmaradva az éllovastól. 4. játéknap alatt összesen 4 gólt tudtak berámolni a Bikák az ellenfelek kapujába, viszont 7-szer az ő hálójukban is landolt a labda, tehát átlagosan több mint 2,5 gól esik a meccseiken.
– A vendégek úgy érkeznek erre a találkozóra, hogy a legutóbbi két idegenbeli mérkőzésükön a BL-ben vereséget szenvedtek, a PSG (1:0) és a Manchester United ellen (5:0). A selejtezőket leszámítva korábban soha nem volt olyanra alkalom, hogy 3 egymás követő hazai meccsüket elveszítsék a nemzetközi porondon.
– A tavalyi szezon kezdete óta csak a Chelsea kapott több befújt tizenegyest (7), mint az RB Leipzig (5) az UEFA Bajnokok Ligájában. Míg ebben az időszakban egyetlen csapat sem szerzett náluk több találatot büntetőből (mind az ötöt értekesítették).
– A német klubok az elmúlt 14 idegenbeli meccsükből csak egyet veszítettek el török ​​ellenfelekkel szemben az összes európai kupameccset tekintve (6 győzelem, 7 döntetlen); ez az egy vereség azonban a Lipcse nevéhez kötődik, ugyanis 2017-ben 2:0-ra kaptak ki a Bikák a Besiktas otthonában.
– Minden sorozatot figyelembe véve a vendégek előző 3 mérkőzésükön nem úszták meg kapott gól nélkül.
– Az utóbbi 8 mérkőzésükből 6-on (75%) elsőként kapott gólt a Lipcse a mérkőzésen.
– A vendégek meccsein bőven volt dolga a bírónak. Az előző 6 mérkőzésükből 5 alkalommal (~83%) is megesett, hogy az ügyeletes játékvezető több mint 4 lapot mutasson fel.
– A németek meccsein jellemzően nem esik igazán sok szöglet. Az előző 9 pályára lépésükből 7-szer (~78%) volt arra precedens, hogy a sarokrúgások száma ne haladja meg a 10-et.

MÉRKŐZÉS ELŐTTI NYILATKOZATOK

BASAKSEHIR

Okan Buruk, a Basaksehir szakvezetőjének pár mondata: “Az előző találkozónkon különösen Angelino nyújtott kiemelkedőt a két szerzett góljával, de rajta kívül is nagyon sok jó játékosuk van, a támadó soruk pedig kifejezetten veszélyes. Nem tudom milyen játékosokkal fognak kezdeni, de a lényeges különbség a két csapat között a futballisták kvalitása. Tudjuk, milyen jó az ellenfelünk. Bármit megteszünk a győzelemért, pont mint ők. Bízom a játékosaimban. Láttuk, hogy az első négy mérkőzésen mindent beleadtak a sikerért, és holnap is mindent megteszünk a pályán, hogy számunkra és hazánknak is megfelelő legyen a végeredmény.”

RB LEIPZIG

Julian Nagelsmann, a Leipzig vezetőedzője nyilatkozatának egy részlete: “Csúcsteljesítményre lesz szükségünk Başakşehirrel szemben. Megmutattuk a PSG ellen, hogy képesek vagyunk erre. Nagyon optimista vagyok, hogy itt, Törökországban megszerezhetjük a három pontot. A szerdai Isztambul elleni mérkőzést nem közelítjük meg másként, mint általában. Alapvetően minden meccset meg akarunk nyerni. A Bajnokok Ligájában pedig minden meccs „kötelező győzelem”, pusztán a csoportmérkőzések kis száma miatt.”

ÖSSZEGZÉS

Lentebb az elemzés írójának saját tapasztalatain alapuló véleményét olvashatod, amelyért felelősséget nem vállal!

– Az eddigiek alapján kiélezett mérkőzésre számítok, ahol nem lenne meglepő ha mindkét együttes betalálna a másik kapujába, a mérkőzés esélyese pedig a Leipzig, ami ma nagy eséllyel megtörheti a nyeretlenségét idegenben, mind a meccs tétje, mind a két csapat formája erre enged következtetni.

Előző cikkBajnokok Ligája, Krasznodar – Rennes, 2020.12.02, 18:55
Következő cikkUEFA Bajnokok Ligája, Club Brugge – Zenit, 2020.12.02. – 21:00