Kezdőlap Mérkőzés elemzések Euro Selejtező – döntő, Magyarország – Izland, 2020.11.12 – 20:45

Euro Selejtező – döntő, Magyarország – Izland, 2020.11.12 – 20:45

615
0

Magyarország – Izland

2020.11.12. 20:45, Euro selejtező – osztályozó – döntő
 

MÉRKŐZÉS INFORMÁCIÓK

Helyszín:A mérkőzésnek a „Puskás Aréna” aréna ad otthont, amely 68 000 fő befogadására képes. Azonban a helyszínre egy szurkoló sem látogathat ki, így üresen maradnak a lelátók. Ennek ellenére a szurkolók kifeszítettek egy transzparenst, amelyen a szózatból idéztek: „Hazádnak rendeletlenül légy híve, oh magyar”!
Távolság: Az izlandi válogatott Augsburgban készült fel a magyarok elleni összecsapásra, így onnan egy óra alatt átrepültek Budapestre, ahová már meg is érkeztek sikeresen.
Várható időjárás:A mérkőzés idejére 6C fokot, 97%-os páratartalmat, kissé szeles és végig esős felhős jósolnak.
Játékvezető:A sorsdöntő összecsapást Björn Kuipers dirigálja majd, aki rendkívül tapasztaltnak számít nemzetközi szinten is. A 47 esztendős holland sporttárs karrierje során 543 megmérettetés során fújta a sípot, ezeken pedig kiosztott 1874 sárgát (3,45-ös átlag) és 96 pirosat (0,17-es átlag). Emellett megítélt 143 büntetőt is!

Korábban két alkalommal bíráskodott a magyar válogatott mérkőzésein: 2009-ben az albánok elleni idegenbeli győzelemkor (0-1), majd 2016-ban a Svájc elleni vereségkor (3-2) is jelen volt.

De ismerős lehet a neve, hiszen szeptemberben ő vezette a Ferencváros BL-playoffpárharcának visszavágóját is a Molde ellen.
Közvetítés:A mérkőzést az M4Sport csatorna közvetíti élőben hazánkban!
Egymás elleni eredmények:A két gárda legutóbbi öt találkozása során Izland egyetlen alkalommal sem tudott győzni, míg a magyar válogatott négyszer is diadalmaskodott, csupán egy döntetlen mellett. A nézők összesen 18 találatnak lehettek a szemtanúi, melyből hazánk nemzeti csapata 13-at vállalt. Az öt megmérettetés során a gólszám háromszor ugrott 2,5 fölé és szintén háromszor volt rá példa, hogy mindkét fél eredményes tudott lenni.

Az örökmérleg hét győzelem, egy döntetlen és három vereség Izlanddal szemben. Összességében tehát pozitív az összkép ellenük, ma viszont nem szabad alábecsülni az ellenfeleket.

ÖSSZEÁLLÍTÁSOK

KEZDŐCSAPAT

Magyarország

Izland

HIÁNYZÓ JÁTÉKOSOK

Magyarország

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
     
BaráthVédő1101
KleinheislerKözéppályás2925

Izland

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
     

KÉRDÉSES JÁTÉKOSOK

Magyarország

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
     
     

Izland

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
     
     

VISSZATÉRŐ JÁTÉKOSOK

Magyarország

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
     
SzoboszlaiKözéppályás1020

Izland

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
     

HASZNOS INFORMÁCIÓK

CSAPAT HÍREK

Magyarország

– A hazaiaknál két biztos hiányzó van, viszont van egy nagyon fontos visszatérő is!
– A mai meccset egészen biztosan kihagyja Baráth Botond, akire sérülés miatt nem számíthatott Marco Rossi. Baráth már tapasztaltnak számított a védelemben, annak ellenére, hogy csak 11 válogatottsággal rendelkezik. Minden bizonnyal sikerül megoldani a pótlását.
– A megmérettetés során nem számíthatnak Kleinheisler László szolgálataira sem, aki nem sérült, viszont elkülönítve tengeti a mindennapjait. Ő egy hasonlóan fontos összecsapáson hívta fel magára a figyelmet egy góllal, ezúttal nem lesz hős belőle. Minden bizonnyal az ő kiesése sem lesz hatással a mai meccs végkimenetelére.
– A mieink mestere, Marco Rossi az MLSZ közleménye szerint pozitív koronavírustesztet produkált, ami valljuk be, óriási érvágás számunkra. Természetesen azonnal elkülönítették a stábtagoktól és játékosoktól, akik ezt követően is negatívak lettek. Várhatóan a segítője, Cosimo Inguscio fogja helyettesíteni az izlandiak ellen. Jó hír, hogy korábban már kétszer is beugrott Rossi helyére, akkor mindkét esetben győzelmet arattunk (Észtország ellen 2-0, Wales ellen 1-0).
– Pár nappal ezelőtt bombaként robbant a hír, miszerint a Salzburg ezúttal sem engedi el a játékosait, mivel kijött náluk egy pozitív teszteredmény. Ennek ellenére Szoboszlai negatív eredményt mutathat fel, aminek köszönhetően már rég a csapattal együtt edz és felkészülve várja a mai sorsdöntő csatát.
– Nem feltétlenül jelent bajt, hogy zárt kapuk mögött kell összecsapnunk Izlanddal, hiszen az eddigi hat ilyen módon lebonyolított meccsen csupán egyszer kaptunk ki, az oroszok ellen.
– A legveszélyesebb játékos a keretben jelenleg Szoboszlai Dominik, aki elképesztő ütemben járul hozzá a gólokhoz. Idén a klubjában 13 tétmeccsen már öt gólt lőtt és kiosztott kilenc gólpasszt is, egyáltalán nem meglepő, hogy több nagy klub is szemet vetett rá. A válogatottban eddig kétszer volt eredményes, viszont a legutóbbi egészen biztosan megmaradt mindenkinek, amit a törököknek lőtt.
– Legutóbb Oroszország ellen léptek pályára, ráadásul nem is akárhogy. Az első félidőben több helyzetet is kidolgoztak, viszont egyikből sem született gól. A szünet utáni fordulás után az oroszok már magabiztosabbak voltak, és nagy nyomást helyeztek a magyar kapura. Ennek ellenére meglett a gól nélküli döntetlen, ami nagyszerű eredmény az orosz földön.
– Ez lesz az év meccse Magyarország számára, minden bizonnyal csúszni-mászni fognak a játékosok a címeres mezért, és a legerősebb kezdőre számíthatunk.
– A két válogatott eddigi összecsapásai során Gera Zoltán és Vincze István voltak a legeredményesebbek, mindketten három találatig jutottak. Őket követi további két magyar játékos, és akkor holtversenyben jön az első izlandi, Eidur Gudjohnsen a maga két góljával. A felsorolt játékosok közül mindannyian visszavonultak már.
– A legelső vereséget Jenei Imrével a padon könyvelhettük el Izland ellen, egy vb-selejtező keretein belül. A Steauával BEK-et nyert Jenei, ezért óriási meglepetés volt ez a vereség, többek között ezért ülhetett csak 14 alkalommal a válogatott kispadjára.
– A számok alapján a leggyengébb láncszem Szalai Attila lehet a védelemben, aki csupán hetedikszer húzhatja magára a címeres mezt, és óriási lesz a nyomás rajtuk. Ennek ellenére eddig mindig meggyőző és nagyszerű teljesítményt produkált, ezúttal is erre számíthatunk a részéről.

Izland

– A vendégeknél egyetlen hiányzó sincs, a teljes keret a mester rendelkezésére áll, így borítékolhatóan a legerősebb csapatot küldi pályára a magyarok ellen.
– A várható kezdőcsapatból Pálsson és Magnússon rendelkezik a legkevesebb válogatottsággal, előbbi 20, utóbbi 32. Elképesztően tapasztalt és összeszokott csapat várható a vendégek részéről, amely képes bármelyik válogatottat megszorongatni.
– A hírek szerint a vezetőedző, Erik Hamren majdnem ugyanazt a kezdőt küldi majd pályára, mint amivel Románia ellen is felálltak. Azt az összecsapást végül meg is tudták nyerni 2-1 arányban.
– A támadóharmaduk egy nagyon erős duóból áll. Finnbogason már 15 alkalommal köszönt be az ellenfeleknek, míg Sigurdsson 24 találat mellett elkönyvelhetett 13 előkészítést is. Az Everton játékosa valószínűleg próbára teszi majd Magyarország védelmét is, egy pillanatra sem lankadhat a figyelmük.
– A hírek szerint Finnbogason amennyiben nem lesz kezdő Kolbeinn Sigthórsson kerülhet a helyére, ami szintén nem jó hír. Eddigi 58 válogatottsága alatt 26 gólt termelt és kiosztott hat gólpasszt is.
– Az előbb említett Kolbeinn az izlandi válogatott történelmének legeredményesebb játékosa, Eidur Gudjohnsennel holtversenyben. Bízzunk benne, hogy nem épp ma válik egyeduralkodóvá a toplistán.
– A 2019/20-as szezonban az átlagéletkoruk 31,8 volt, ennél magasabb a történelem során egyszer sem volt. Jelenleg 30,9 átlagot mondhatnak el magukról, ami szintén nem túl alacsony.
– A legutóbbi találkozójukon hazai pályán fogadták a belgákat, aminek a favoritja egyértelműen a vendégek voltak. Ennek ellenére a 17. percben 1-1 állt az eredményjelzőn, egészen a 38. minutumig. Akkor Lukaku megszerezte a maga és válogatottja második gólját, ezzel pedig be is állította a végeredményt.
– Az izlandi válogatott a németországi Augsburgban készült a mai sorsdöntő csatára, így hosszú utazás sem várt rájuk.

HASZNOS STATISZTIKÁK

Magyarország

– Nem szereti a magyar válogatott az egált: legutóbbi 10 hazai összecsapásból egy sem végződött döntetlennel, hatszor győztünk még négyszer vereséget szenvedtünk.
– A 2020-as évben ötször léptek pályára, három győzelmet, egy döntetlent és egy vereséget könyvelhettek el!
– Ugyanezt az öt megmérettetést figyelembe véve csupán egyszer volt rá példa, hogy nem sikerült betalálniuk legalább egyszer.
– Korábban négyszer utazott ide Izland, egyszer tudtak győzni, az utolsó három alkalommal rendre kikaptak itt.
– A legutóbbi 10 hazai összecsapásukat figyelve elmondható, hogy egyszer sem volt rá példa, hogy nem lőttek gólt!
– Összességében három megmérettetés óta veretlen a válogatottunk.
– A legutóbbi nyolc meccset nézve hétszer volt rá példa, hogy kevesebb szöglet született, mint 10,5!

Izland

– A Nemzetek Ligájában az A-liga 2. csoportjában a negyedik helyen állnak, négy meccsen négyszer szenvedtek vereséget, így biztossá vált, hogy kiesnek a B-ligába.
– Az elmúlt 10 idegenbeli csatájukból négyet nyertek meg, három döntetlen és három vereség mellett.
– Ha az utolsó 5 találkozójukat vesszük figyelembe egyszer sem játszottak egált, egyszer győztek és négyszer kikaptak.
– Ugyanezen az öt megmérettetésen négyszer volt példa rá, hogy a gólszám 2,5 fölé ugrott.
– Az elmúlt öt meccsükön mindig kaptak legalább egy gólt.
– Ha az utolsó hét találkozójukat vesszük figyelembe kijelenthető, hogy hatszor 4,5-nél kevesebb kártyát mutattak fel a játékvezetők.
– Az elmúlt nyolc összecsapásukon hatszor kevesebb szöglet született, mint 10,5!
– A legutóbbi 15 idegenben lejátszott csatájukat nézve ötször fordult elő, hogy nem kaptak egy gólt sem.

MÉRKŐZÉS ELŐTTI NYILATKOZATOK

Magyarország

– Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya: „Nagyon dühös vagyok, hogy nem lehetek jelen és nem beszélhetünk szemtől-szemben a srácokkal. Teljes mértékben megbízom bennük, tudom mire képesek. Nagyon motiváltak és mindennél jobban akarják ezt a továbbjutást. Fizikálisan és mentálisan is teljesen rendben vannak, úgy gondolom jó eséllyel vágunk neki az összecsapásnak. A legfontosabb, hogy mindenki megértse mennyire fontos ez a találkozó, és ne engedje, hogy az érzelmei irányítsák. A lényeg, hogy mindenki kellően motivált és felkészült.”

Izland

– Erik Hamrén, az izlandi labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya: „Meglehetősen szokatlan volt a felkészülésünk a csütörtöki mérkőzésre, ám nincs mit tenni, el kell fogadni a helyzetet. Hétfőn csak tíz játékossal edzettünk, ma már mindenki a rendelkezésünkre állt, így át tudtuk beszélni a taktikát. Sokat tudtunk videózni, úgyhogy jó érzésekkel várom az összecsapást.”

ÖSSZEGZÉS

Lentebb az elemzés írójának saját tapasztalatain alapuló véleményét olvashatod, amelyért felelősséget nem vállal!

– Az elmúlt meccsek eredményeit figyelve kijelenthető, hogy egy nagyon kiélezett és szoros meccs várható. Meglepő lenne, ha valamelyik fél kapuja érintetlen maradna, viszont a végén mégis magyar győzelem várható.

Előző cikkA nap legfontosabb hiányzói 2020.11.12
Következő cikkVB-selejtező, Argentína-Paraguay, 2020. 11. 13. 01:00