Kezdőlap Mérkőzés elemzések EB – selejtező – döntő, Észak-Írország – Szlovákia, 2020.11.12 – 20:45

EB – selejtező – döntő, Észak-Írország – Szlovákia, 2020.11.12 – 20:45

343
0

Észak-Írország – Szlovákia

2020.11.12. 20:45, EB – selejtező – osztályozó – döntő
 

MÉRKŐZÉS INFORMÁCIÓK

Helyszín:Az összecsapást Észak-Írország fővárosában, Belfastban a Windsor Parkban rendezik majd meg, mely 20.332 néző befogadására lenne képes, azonban a járványügyi helyzet miatt korlátozott számú szurkoló lehet csak a találkozón.
Várható időjárás:A megmérettetés idejére Belfast területére 10 C fokot, 85%-os páratartalmat és szeles és csapadékos időt jósolnak.
Játékvezető:A mérkőzést a német Felix Brych vezeti majd, aki ebben az idényben 9 alkalommal fújta a sípot. Ez idő alatt kiosztott összesen 35 sárgalapot (3,88 átlagban) és 1 piroslapot (0,11 átlagban), míg a büntetővonalra 3-szor mutatott rá.

Pályafutása során az északír válogatottnak egyszer vezényelt mérkőzést, még 2017-ben, amikor a csapat Svájc ellen, VB osztályozót játszott (0-0). Ezen a találkozón 2 sárgával jutalmazta meg őket.

Szlovákiával is csak egyetlen egyszer találkozott Brych. Az EB selejtezőn, 2019-ben, amikor a gárda kikapott Horvátországtól hazai pályán (4-0).
Közvetítés:Sport 2, 20:45
Egymás elleni eredmények:A 4. összecsapásukra készülnek a felek, az eddigiekben 2 Szlovák sikernek és 1 pontosztozkodásnak lehettünk szemtanúi.
  

ÖSSZEÁLLÍTÁSOK

KEZDŐCSAPAT

Észak-Írország

Szlovákia

HIÁNYZÓ JÁTÉKOSOK

Észak-Írország

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
     
CarsonKapus600
EvansKözéppályás6320

Szlovákia

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
     
BozenikTámadó1341

KÉRDÉSES JÁTÉKOSOK

Észak-Írország

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
Nincs kétes játékos.

Szlovákia

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
Nincs kétes játékos.

VISSZATÉRŐ JÁTÉKOSOK

Észak-Írország

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
Nincs visszatérő játékos.

Szlovákia

JátékosPozícióMeccsGólGólpassz
Nincs visszatérő játékos.

HASZNOS INFORMÁCIÓK

CSAPAT HÍREK

Észak-Írország

– Észak-Írország előtt a lehetőség, hogy hazai pályán újra kijussanak az Európa bajnokságra, ahol történetük során 2016-ban szerepeltek először. A Franciaországban megrendezett tornán, csoportjukban a harmadik helyen zártak, ahol jobb gólarányuknak köszönhetően továbbjutottak a legjobb tizenhat közé, ahonnét bánatukra Wales búcsúztatta őket (1-0).
– Az EB selejtező elődöntőjében, Bosznia-Hercegovinával kerültek össze, akiket csak tizenegyesek útján tudtak legyőzni és így jutottak el a mai ütközetükig a szlovákok ellen.
– Két egymást követő vereségen vannak túl, miután a Nemzetek Ligájában Norvégiától és Ausztriától is kikaptak.
– A mai diadalon két játékosukat kell, hogy nélkülözzék.

Trevor Carson a hálóőrjük sérüléssel bajlódik, ám kiesése nem mérvadó, hiszen Peacock-Farrell a kezdő kapusuk elérhető.

A középpályás Corry Evans hiányzása már okozhat fejfájást nekik, ugyanis egy igen rutinos játékosról van szó, aki 63 alkalommal húzta fel magára a válogatott mezt és 2 gólt jegyzett ez idő alatt. Továbbá Evans mindegyik idei mérkőzésükön pályára lépett, így őt mindenképp pótolniuk kell.
– A kapujukban Peacock-Farrell állhat, aki 17 válogatott szereplése során 25 gólt kapott és 6-szor hozta le bekapott nélkül.
– A védelmükben nagy változás nem várható. A két szélen Lewis és Dallas fékezhetik meg a szlovák kontrákat, míg középen a rutinos Cathcart és Evans szolgálhatnak majd. Evans, illetve Lewis pihentetve voltak a legutóbbi Norvégia elleni derbin.
– A pálya tengelyében Saville, Davis és McNair juthatnak szerephez, utóbbi rendelkezik 1 találattal ebben az évben.
– Elől a széleket az idei 1 gólos McGinn és Magennis húzhatják meg, míg az éket Conor Washington alkothatja majd.

Szlovákia

– Szlovákia is a legutóbbi EB-n volt kint először, ahol csoportjukban szintén a harmadik helyen végeztek, de mivel nekik több pontjuk volt, mint a többi harmadik helyezettnek, így jutottak tovább a következő körbe. Ahol nem más, mint Németország volt az ellenfelük, akik könnyedén búcsúztatták őket (3-0).
– Az EB selejtező elődöntőjében ugyanúgy, ahogy az Északírek, ők is büntetőpárbajok útján jutottak el idáig. Nekik egyébként Írország volt az ellenfelük.
– Ők sem a legjobb formájukban lépnek ma pályára, hiszen a legutóbbi két alkalommal vereséget szenvedtek. Mindkét kudarcukat a Nemzetek Ligájában, Izraeltől (2-3) és Skóciától (1-0) gyűjtötték be.
– Az egyetlen hiányzójuk Robert Bozenik lesz, aki 13-szor volt válogatott és ezalatt 4 gólt és 1 gólpasszt jegyzett.
– Kapusuk Marek Rodak lehet, aki a Fulham színeit erősíti és harmadik válogatottságához készülhet. Ezalatt az idő alatt 1 gólt gyűjtött be, míg 1-szer hozta le kapott gól nélkül.
– Stefan Tarkovic sokat nem gondolkozott, hogy védelmébe az Internél játszó Skriniart és a Herthát erősítő Pekarikot mindenképp tegye a kezdőbe. Őket még Mazan és Valjent egészíthetnek ki, akik mindketten résztvevői voltak az Írország elleni győzelmüknek.
– A Szlovákok egyik leghasznosabb játékosa Marek Hamsik ma is elérhető lesz, aki 121-szer szerepelt a válogatottban és ezalatt 26 gólt és 18 gólpasszt jegyzett. Hamsik egyébként a legutóbbi, Izrael elleni derbiükön is betalált.

A pálya közepét még a Belgiumban légióskodó Hrosovsky és az olasz élvonalban tevékenykedő Kucka alkothatja majd.
– Elől a két szélen, az egyik a Ferencváros légiósa Robert Mak lehet, aki 61-szer húzta fel magára a válogatott mezt és ebből 13 gólt és 6 gólpasszt jegyzett. Társa Albert Rusnák több poszton is szerepelt már nemzetközi mérkőzéseken és ma is inkább szélső támadót, mint sem középpályást fog játszani. A 48 szoros válogatott Michal Duris lehet a középső támadójuk, aki négy mérkőzéssel ezelőtt volt utoljára eredményes a válogatottban.
– Fontos megemlíteni, hogy Stefan Tarkovicot október 22.-én nevezték ki vezetőedzőnek, aki korábban csak másodhegedűs volt a válogatottban.

HASZNOS STATISZTIKÁK

Észak-Írország

– Két egymást követő vereségen vannak túl, amelyeken még gólt sem szereztek.
– Az elmúlt 5 mérkőzésük során, 4 alkalommal is a gólok száma 2,5 alatt volt (80%).
– Az utóbbi négy párbajukon, mikor hazai pályán játszottak nyeretlenek voltak (0-1-3).
– Utolsó 5 hazai meccsükön csupán 1 alkalommal fordult elő, hogy mindkét csapat gólt szerzett.

Szlovákia

– Két egymást követő vereségen vannak túl.
– A legutóbbi négy mérkőzésük során, háromszor 1 gólt vagy egyet sem szereztek.
– Az elmúlt három párbajukon, mikor idegenben mérkőztek nyeretlenek voltak (0-1-2).

MÉRKŐZÉS ELŐTTI NYILATKOZATOK

Észak-Írország

– Ian Baraclough nyilatkozata a mérkőzésről: “Az országnak szüksége van egy kis lendületre. Szeretnénk mindent kiadni magunkból és mosolyt csalni a szurkolók arcára. Pontosan az ilyen típusu megmérettetések és nyomás miatt vagyunk benne ebben a játékban. Játékosaim úgy érzem, hogy kellően összpontosítottak az edzéseken és készen állunk a mérkőzésre.”

Szlovákia

– Tarkovic nyilatkozata az összecsapásról: “Én, személy szerint tisztelem az Északír válogatottat. Nincs olyan csapat Európában, amelyik hazai környezetben vesztes mentalitással menne ki a pályára. Mindketten tizenegyesek útján jutottunk el idáig, mi legutóbb egy góllal kaptunk ki, sok a párhuzam, de hiszem, hogy csapatunk megnyerheti ezt a mérkőzést.”

ÖSSZEGZÉS

Lentebb az elemzés írójának saját tapasztalatain alapuló véleményét olvashatod, amelyért
felelősséget nem vállal!

– Két hasonló kvalitású csapat feszül ma egymásnak, akik nagyon szeretnének újra kijutni az Európa bajnokságra. Szoros mérkőzésre számítok, ahol kemény taktikai csata várható, így én egy kevesebb gólos csörtére készülök.

Előző cikkEurópa-bajnokság, selejtező – döntő, Grúzia – Észak-Macedónia, 2020.11.12 – 18:00
Következő cikkBarátságos válogatott mérkőzés, Anglia – Írország – 2020.11.12 – 21:00